Curry uit India

Waar komt het woord curry vandaan?

Het is altijd leuk om bij het begin te beginnen!

Een veel gesproken taal in India is Tamil en het woord voor saus is kari. De Engelsen claimen het woord als zijnde afkomstig sinds de 17de eeuw van de stad Madras in zuid India (in 1996 is de naam van de stad omgedoopt tot Chennai). De mix van kruiden die in die tijd werd gemaakt om curry schotels te maken werd kari podi genoemd en dat is “curry powder” geworden. In het Nederlands heet het gewoon kerrie poeder. Nou zijn de bestaande kerrie poeders niet te vergelijken met de specerijen mixen (zoals Garam Masala) die in India worden gebruikt.

Een andere versie voor de oorsprong van het woord curry is dat het afkomstig zou zijn van het Portugese woord caree die de Portugezen gebruikten om een saus van boter en noten te beschrijven. Nou worden de gerechten in India gewoon bij de naam genoemd, dus kip vindaloo of kip kurma om er maar eens twee te noemen.

Wat is een curry?

In feite is een curry dus een gerecht waarbij gebruik gemaakt wordt van hele specerijen en specerijen in poedervorm in combinatie met een medium zoals vlees, vis, groente of schaaldieren. Ik denk dat de chilipeper een zeer belangrijke rol speelt in de meeste curries afkomstig uit India. Maar, wat niet algemeen bekend is, is dat de Spaanse peper pas rond 1510 in Goa door de Portugezen is geïntroduceerd die overigens ook de aardappel hebben meegenomen naar India.

Grof gezegd kun je curry gerechten indelen in twee soorten, droge en natte curries. Het doel van een droge curry is dat de specerijen als een soort jasje om het medium gaat zitten en daardoor de heerlijke smaak aan bijvoorbeeld het vlees geeft. Tijdens de bereiding wordt weinig vocht gebruikt. Een natte curry daarentegen, heeft als doel om het medium in een saus te serveren en is daarom ideaal om samen met brood (zoals paratha en naan) te eten. Tijdens de bereiding wordt vocht gebruikt zoals water, bouillon en soms ook azijn.

De Indiase keuken

Culinair gezien nemen we even aan dat India het gehele subcontinent behelst, dus Pakistan, Sri Lanka en Bangladesh mogen ook meedoen. Voor de mensen die alle hoofdkeukens van het continent willen lezen is hier een leuke link.

Ik gebruik liever een eenvoudige verdeling gericht naar het hoofd voedsel (staple food) van India, namelijk rijst in het oosten en het Zuiden, en meel en dus brood in het Noorden. Om het overzichtelijk te houden geef ik hier de namen van een aantal bekende en veelgebruikte curries en hun oorsprong.

Het Noorden van India

Mijn eerste bezoek aan India was naar Lucknow de hoofdstad van Uttar Pradesh in het Noorden van India, dus laat ik daar beginnen.

Stoven, zoals wij Nederlanders doen als wij draadjes vlees bereiden, komt voor de Indiase keuken van oorsprong uit Uttar Pradesh. Het is in feite een langzaam kookproces (Dum Pukht) waarin alle ingrediënten samen met de specerijen eindeloos op het vuur kan blijven staan.

Beroemde gerechten die hun oorsprong hebben in Utter Pradesh zijn Kebab, Kurma en Biryani. Vaak zijn de gerechten geïntroduceerd door de Moslims en vinden hun oorsprong in de Perzische (Parsi) keuken.

Ook de beroemde Samosa en de Pakora vinden hun oorsprong in Lucknow.