Restaurant Garoeda

Garoeda in Den Haag

Op de website http://www.garoeda.nl lezen we wat Garoeda betekent: Garoeda is de naam van de gouden adelaar uit de Indonesische mythologie. Half dier, half mens, wordt hij door de Brahmaanse God Vishnoe als rijdier gebruikt. De vogel Garoeda trad in de strijd van het goede tegen het kwade immer op als de beschermer van de onderdrukten. Daarom is Garoeda dan ook het symbool van geluk en vriendschap.

Dit restaurant is volgens de kokkin Elly Soewarno Tempo Doeloe. Selamat datang di Tempo Doeloe of in goed Nederlands: ” Welkom in de goeie oude tijd! “ Het restaurant is in er al sinds 1949 en zit in een mooi Jugendstil gebouw tegenover het Lange Voorhout.

Zondag gaat dit beroemde Haagse restaurant pas om 16:00 open en wij zijn er precies op tijd. De gastheer is zeer vriendelijk en we mogen meteen een tafel uitzoeken. Dus we zitten netjes aan het raam het oude interieur te bewonderen. Het doet een beetje stoffig en ouderwets aan, vitrines met wat oudere attributen van hout. Toch is dat nu juist de reden waarom je denkt dat het hier wel snor zit. Gewoon veilig ouderwetets rijsttafel eten!!

Het restaurant staat on-line bekend om zijn zeer langzame bediening. Dus we waren blij verrast dat er bijna meteen een ober aan tafel kwam om ons de menu’s te geven en bestelling van de drankjes op te nemen. Deze nette en snelle bediening ging de hele avond zo door, dus geen enkel probleem.

Tja, welke rijsttafel neem je in zo’n restaurant? Voor mij valt de goedkoopste altijd af, waarom weet ik niet, gewoon een gevoel van dat kan nooit de lekkerste zijn. De duurste is altijd een optie maar ik kijk altijd wel even waarom het de duurste is. In dit geval omdat er veel meer vleesgerechten in werden geserveerd plus kippenlevertjes (Sambal Goreng Ati Ajam) en een mossel gerechtje (Kerang Pedis). Dus het werd de rijsttafel “Garoeda” voor 35,25 euro per persoon. Een mooi gebaar is ook dat je gestoomde witte rijst (nasi putih), gele rijst in kokosmelk en saffraan (nasi koening) en gebakken rijst met groenten, garnaaltjes en kruiden (nasi goring) standaard erbij krijgt plus op aanvraag ook een bami goring.

De tafels zijn lang, dus als je met vier mensen aan een tafel zit is het in feite een tafel voor acht. Uiteraard om al de voedsel warmhouders EN de gerechten op tafel te krijgen. Bij Garoeda eet je dus met de ruimte op tafel. Ik hou daarvan.

De smaken zijn authentiek en de gerechten worden goed warm opgediend. De satés zijn erg lekker en de pindasaus lekker pittig zoals het hoort. Kroepoek kwam meteen op tafel en hield ons bezig totdat de lange rij van gerechten op tafel kwam. Twee minpuntjes: sommige gerechten waren wat droog zoals de kippenlevertjes en er werd ons om 18:30 vriendelijk medegedeeld dat ze de tafel weer nodig hadden. In ons geval was dat geen punt maar we horen dat liever tijdens de telefonische reservering.

Van de vijf te vergeven bloemen geven wij 3 Culiflowers!