Hoisin saus maak je gewoon zelf!

Gedurende mijn verblijf in Singapore vertelden mijn Chinese vrienden mij altijd trots dat de Hoisin saus een beroemde culinaire uitvinding uit Beijing (Peking) is geweest voornamelijk voor de bekende Peking Eend. Het sausje wordt daar op een soort flensje gesmeerd om vervolgend met de eend op te rollen.

Hoi betekent zee en Sin betekent vers in het Kantonees en het wordt hai xian jiang genoemd.

En inderdaad in China heb ik vaak garnalen in deze saus mogen dippen. Maar goed, deze saus is zo bekend en geliefd dat het in de restaurants van Hong Kong, Beijing en Shanghai te pas en te onpas wordt geserveerd, vooral als je er naar vraagt. De Mayonaise van China en Vietnam zullen we maar zeggen. Het is ook gemakkelijk zelf te maken met gefermenteerde bonenpasta (doubanjiang of chili bean sauce) uit de Aziatische supermarkt. Ook dit recept zit natuurlijk in de serie appeltje eitje vanwege de eenvoud en het smaakvolle resultaat.

Doe de volgende ingrediënten in een kom.

50 ml sojasaus (dus niet ketjap!)

2 tl (rijst) azijn

2 tl sesamolie

2 teentjes geperste knoflook

1 tl five spices (of 2 draaien versgemalen zwarte peper)

Daar doorheen roer je:

2 el pindakaas

1 tl palm suiker of molasse of echte honing

En nu de boosdoener, een eetlepel doubanjiang of chili bean sauce

Wel veel lekkerder dan uit een potje en natuurlijk ben je de held van de buurt, want wie maakt er nu zijn eigen Hoisin saus. Niemand toch!

……..