Paneer of Panir: Maak het gewoon zelf!

Paneer is een zachte kaas die gemaakt wordt van volle melk. De Indiase hindoes mogen geen runderen eten en dus is een kaas gemaakt van volle melk met een toevoeging van een zuur zoals citroensap of azijn zeer geschikt. Ik gebruik vaak yoghurt als zuur omdat ik het idee leuk vind dat je Paneer maakt met een zuivel product, maar ook omdat ik het in India alleen maar gezien heb met yoghurt.

In het Hindi is het word kaas panīr en dan komt uit het Perzisch. Onze Turkse vrienden gebruiken het woord peynir voor kaas.

En omdat Paneer in feite niets anders is dan verhitte volle melk dat door toevoeging van een zuur zich splitst in water (wei) en eiwitten (caseïne), waarvan de caseïne dus de gemakkelijk te verwerken paneer is, is het zeer eenvoudig zelf thuis te maken.

Paneer wordt, behalve als vleesvervanger in de curry, gebruikt in een aantal hele bekende vegetarische gerechten zoals saag paneer en palak paneer.

Ingrediënten

1 lt volle melk

2 el citroensap of witte wijnazijn of 4 el yoghurt

Kaasdoek of een ander doek

Bereiding

Breng de melk aan de kook en zet het vuur laag.

Voeg het zuur toe. De melk gaat nu stremmen (schiften) in wei (vocht) en wrongel (het kaas). Voeg meer toe als het niet gaat scheiden. Laat alles 10 minuten rustig even staan.

Doe een kaasdoek in een vergiet en giet het mengsel erin. Laat met een gewicht erop (bijvoorbeeld pannetje met water) 2 uur uitlekken.

Snij in blokjes en laat het stijf worden in de ijskast.