Pompoensoep, simpel en vol van smaak

Deze pompoensoep is zooooo lekker en zo simpel te maken dat ik denk dat het een plaatsje verdiend tussen de miljoenen andere recepten. Romig en dik, en bereid zonder room! En neem gewoon een pompoen die je niet hoeft te schillen! Bijvoorbeeld de flespompoen of de oranje Hokkaido.

Ingrediënten

1 kg pompoen ontpit en in blokjes gesneden

2 witte uien gesnipperd

750 ml krachtige groentebouillon van bouillonblokjes (of kippenbouillon)

250 ml amandelmelk (of soja of gewone volle melk)

2 teentjes knoflook uitgeperst

Bereiding

Kijk nu komt het geheim van dit recept! Gooi alles in de pan en breng aan de kook. Laat ongeveer 20 tot 30 minuten koken of totdat de pompoen gaar is. Staafmixer erin en klaar! Op smaak brengen met peper en zout.

Serveren

Heel heet in een mooie kom of in de pompoen zelf. Neem dan een aantal mooie ronde pompoenen (oranje Hokkaido hoef je niet te schillen). Serveer met een kloddertje room of yoghurt en knapperig warm brood eventueel besmeerd met uit de oven geroosterde knoflook (zie tag knoflook).

Varianten

Melk vervangen door room. 1tl sambal voor pittigheid. Maal er een handvol cashewnoten of walnoten doorheen voor nootachtige diepte in de soep.

Hoe moet je een pompoen doen?

De truc is om hem even in de magnetron te leggen (900 Watt, 7 minuten) en hem dan door te snijden en in blokjes te snijden nadat de pompoenpitten zijn verwijderd. Het snijden gaat nu veel gemakkelijker.

Probeer je het “No Waste” principe aan te houden dan kun je de pompoenpitten natuurlijk goed wassen en drogen in de oven (40 graden). Daarna pellen en je hebt iets voor in de salade.

Ingrediënt uitgelicht: de pompoen

De pompoen behoort tot de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) en andere familieleden zijn de meloen, de courgette en natuurlijk de komkommer.

We hebben in Nederland een aantal gemakkelijk te verkrijgen soorten:

De flespompoen smaakt zoet en boterachtig en is goed te gebruiken voor soep. Je kunt deze ook met schil en al in stukjes snijden e meteen in de pan doen.

De Kabocha pompoen smaakt als een hele grote gekookte tamme kastanje en wordt ook gebruikt in taarten en toetjes. Hij is zoet en romig en goed te gebruiken voor bovenstaande soep mts je hem wat pittig maakt en je kunt er wat tamme kastanje puree in doen.

De oranje Hokkaido is ook een soort waarvan de schil niet verwijderd hoeft te worden, dus in stukjes snijden en in de pan. Volzoet van smaak, lekker voor soep en in de curry.

De Halloween pompoen, deze snij je in de vorm van enge gezichten en zet je tijdens Halloween met een kaarsje voor het huis om de kinderen te laten schrikken.

En ben je iemand die na twaalven in een pompoen verandert?Maak deze soep dan gewoon een dag van te voren, even opwarmen klaar!