Bloemkool steak

Bloemkool

Mijn moeder serveerde bloemkool altijd gekookt met een kaassausje eroverheen met wat nootmuskaat.

Maar dat kan natuurlijk anders! Nu we ook weten dat het innemen van teveel snelle koolhydraten niet meteen gezond is, zoeken we naar vervangers voor aardappelen (zoete aardappel), pasta (courgetti), en rijst (geraspte bloemkool).

Bloemkool Steak

Bij vegetariërs begint de bloemkool ook steeds meer als vleesvervanger gebruikt, onder de naam bloemkool steak. Dit recept is erg mooi en simpel.

Ingrediënten voor drie steaks

1 grote bloemkool

Zout en peper

Olijfolie

1 tl vers geraspte gember

1 tl komijn poeder

0,5 tl kurkuma poeder

Koriander fijngesneden

Hoe maak je een bloemkool schoon?

Knip met een schaar alle bladeren van de bloemkool. Laat de steel eraan zitten. Leg de bloemkool op een snijplank met de steel naar boven en snij 3 plakken van ongeveer 1,5 cm. Bewaar de rest van de bloemkool (roosjes) voor iets anders (bijvoorbeeld de bloemkool rijst).

Zet de oven op 200 graden.

Verhit de olijfolie op middenhoog vuur en leg ere en bloemkool steak in. Bestrooi met zout en peper. Schroei de steak goodbruin aan beide kanten, ongeveer 3 min. per kant. Leg de steak in een ovenschaal of bakplaat. Doe dat voor elke steak.

Bestrijk nu de plakken met een mengsel van 1 el olijfolie, de kurkuma, komijn en de gember. Rooster ze in de oven gedurende 15 minuten totdat de bloemkool gaar is en nog steeds stevig. Serveer eventueel met koriander.

Ingrediënt uitgelicht: Bloemkool

Stel dat we een bloemkool zoals wij die bij de groenteboer kennen, niet oogsten maar gewoon op het land zouden laten staan. Dan zouden de steeltjes van de bloemkoolroosjes gewoon doorgroeien en op de stelen zouden mooie witte kelkachtige bloemen ontstaan. Vandaar ook de naam bloemkool. We eten in feite dus de bloemknoppen.

Bloemkool is een groente. Het behoort tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De botanische naam is Brassica oleracea convar.

…….