Bloemkool steak

bloemkool steak vegetarisch

Bloemkool steak, lekker vegetarisch

Mijn moeder serveerde bloemkool altijd gekookt met een kaassausje eroverheen met wat nootmuskaat. Maar dat kan anders! Tegenwoordig weten we dat het innemen van teveel snelle koolhydraten niet gezond is, derhalve zoeken we naar vervangers voor aardappelen (zoete aardappel), pasta (courgetti), en rijst (geraspte bloemkool).

Bloemkool Steak

Bij vegetariërs wordt de bloemkool steeds meer als vleesvervanger gebruikt, onder de naam “bloemkool steak”. Dit recept is erg simpel en geeft een goed resultaat.

Ingrediënten voor drie steaks

1 grote bloemkool

Zout en peper

Olijfolie

1 tl vers geraspte gember

1 tl komijn poeder

1 tl kurkuma poeder

Verse koriander fijngesneden (blad peterselie kan ook natuurlijk)

Hoe maak je een bloemkool schoon?

Knip met een schaar alle bladeren van de bloemkool. Laat de steel eraan zitten. Leg de bloemkool op een snijplank met de steel naar boven en snij 3 plakken van ongeveer 1,5 cm. Bewaar de rest van de bloemkool (roosjes) voor iets anders (bijvoorbeeld de bloemkool rijst).

bloemkool steak vegetarisch

Bereiding

Zet de oven op 200 graden. Verhit de olijfolie op middelhoog vuur en leg een bloemkool steak in de hete olie. Bestrooi met zout en peper. Schroei de steak goudbruin aan beide kanten, ongeveer 3 minuten per kant. Leg de steak in een ovenschaal of op een bakplaat. Herhaal voor elke steak.

Maak een mengsel van 1 el olijfolie, de kurkuma, de komijn en de gember. Bestrijk nu de plakken met het mengsel. Rooster de bloemkool steaks gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bloemkool gaar is en nog stevig aanvoelt. Serveer met de koriander of de peterselie.

Ingrediënt uitgelicht

Bloemkool

bloemkool
hé een culiflower

Stel dat we een bloemkool, zoals wij die bij de groenteboer kennen, niet oogsten maar gewoon op het land zouden laten staan. Dan zouden de steeltjes van de bloemkoolroosjes gewoon doorgroeien en op de stelen zouden mooie witte kelkachtige bloemen ontstaan. Vandaar de naam bloemkool. We eten in feite de bloemknoppen. Bloemkool is een groente. Het behoort tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De botanische naam is Brassica oleracea convar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s