Simpel van Yotam Ottolenghi

Simpel van Yotam Ottolenghi
rechts onderin heb je de bezige bij, niet de uitgever

Dit is een simpele recensie van het kookboek Simple (Simpel) geschreven door Ottolenghi. Deze recensie is nuttig om te lezen om te bepalen of het kookboek Simpel ook iets voor jou is.

Titel: Simpel (of Simple 2018)

Auteur: Yotam Ottolenghi

Uitgeverij: Fontaine Uitgevers B.V.

Bestellen: Prijs € 29,95 bij bol.com

TIP! Koop de Engelse uitgave voor € 21,95 onder de titel Simple

De Schrijver: Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi (Jeruzalem, 14 december 1968) is een Israëlisch-Britse kok en auteur van kookboeken. Hij is de zoon van Michael, een in Italië geboren professor in de chemie en Ruth, een Duitse schooldirectrice. Hij groeide op in Israël. Hij begon als journalist voor Haaretz en werd verliefd op de studente, Noam Bar. Samen gingen ze in 1995 naar Amsterdam waar ze twee jaar woonden.

Ottolenghi verhuisde naar Londen in 1997 en volgde gedurende zes maanden een Franse kook opleiding aan de Londense school Le Cordon Bleu. In het restaurant Chelsea ontmoette hij Sami Tamimi. Met Sami begon Ottolenghi de nu beroemde restaurants en schreef hij de kookboeken. In 2012 verkreeg Yotam de Britse nationaliteit.

Ottolenghi is bekend voor zijn vegetarische kookkunsten en schreef recepten voor The Guardian tussen 1996 en 2010. Volgens hemzelf had hij een hekel aan Vegetarische gerechten want zelf was hij helemaal geen vegetariër. Maar elke week een kolom bleek geen gemakkelijke taak. Dus is Yotam zich gaan verdiepen in alles wat met groente te maken heeft. Tegelijkertijd begon de eetrevolutie naar gezond en verantwoord eten. Nu is Ottolenghi misschien wel de beste schrijver van vegetarische recepten in de wereld.

Het boek in een notendop:

Dit boek is Ottolenghi ’s antwoord op de nieuwe trend dat gerechten simpel te maken moeten zijn, hoog op smaak moeten zijn en tevens mooi om te zien moeten zijn. Jamie Oliver is daar mee begonnen met zijn 15 minutes en 5 ingrediënten boeken. De reputatie van Ottolenghi is die van moeilijk te bereiden gerechten met veel moeilijk te verkrijgen producten. Daarmee probeert hij met dit boek af te rekenen. Nou vond ik de gerechten uit Plenty More helemaal niet zo ingewikkeld, vooral omdat ik het aantal kruiden zelf al drastisch verminderde en daardoor werd het bereiden van de gerechten ook al veel simpeler. Eigenlijk doet Ottolenghi dat nu zelf!

Het boek SIMPEL staat voor recepten die per gerecht gekwalificeerd kunnen worden onder Snel, Ingredienten (minder dan 10), Maken van tevoren, Provisiekast (alles heb je al in huis), Eenvoudiger te maken dan je denkt, en Lui (gerechten waarbij de combi van tijd en oven het werk doen). Meerdere opties zijn mogelijk.

In het Engels is dat:

S – short on time: less than 30 minutes
I – 10 ingredients or less
M – make ahead
P – pantry
L – lazy
E – easier than you think

Er staan twee lijstjes van ingrediënten in het boek, een “normale” en een Ottolenghi lijst. De eerste heb je al in huis (denk aan suiker, zout, citroen, olijfolie enz.). De tweede wordt per product uitgelegd en moet je gewoon in huis halen (denk aan Tahin, Sumak, Chilivlokken enz.).

Wat misschien niet iedereen weet is dat je gewoon alle ingredienten kunt bestellen op https://ottolenghi.co.uk/shop/ottolenghi-products en dan heb je het binnen een paar dagen thuis!

Koken uit het boek, ervaringen:

Ik ben een luie kok en hou van een groter hoofdgerecht omringd door een overdaad aan kleine eenvoudig vooraf te maken gerechtjes. Nou dat kan met dit boek heel eenvoudig! Uit de sectie rauwe groenten heb ik binnen een uur 6 mooie gerechtjes weten te maken terwijl de Kip Marbella (blz 229) in de oven stond.

De burrata met geroosterde druiven en basilicum (blz 43) is nou zo’n gerecht waarom je dit boek moet kopen. Iedereen kan dit maken, maar de combi van smaken is heel lekker en bijzonder.

Simpel van Yotam Ottolenghi

Hetzelfde geld voor de hete cherry-tomaatjes met koude yoghurt (blz 70). Simpel met een WOW!

De foto’s in het boek zijn erg mooi maar hebben ook een toegevoegde waarde, het maakt het recept duidelijker. Ik, als foodblogger, ga me wel afvragen of ik beter moet leren fotograferen of beter moet leren koken. Zo mooi zijn die kleuren van de groenten!

Wat kan beter:

Ik hou van een eenvoudige duidelijke structuur in een kookboek. Alle gerechten zijn voor 4 personen bijvoorbeeld. Dat heeft dit kookboek niet. Meestal vier en dan ineens 6 of soms wel voor 8 personen. Dus dan merk ik pas halverwege dat ik teveel maak. Vooral lastig wanneer je een aantal bijgerechten tegelijkertijd wil maken.

Aantal Culiflowers: 5

Een ‘must” voor de mensen die van Ottolenghi houden en simpel en snel zijn smaken op tafel willen kunnen zetten. Het boek geeft keuzes voor iedereen, dus veel vegetarisch, maar gelukkig ook vlees en vis. Vegan is ook geen probleem.

5 Culiflowers, het maximum en dat doe ik niet gauw.

Simpel van Yotam Ottolenghi
geroosterde wortels en granaatappel (blz 116)

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s