Rijst: simpel en snel

Rijst: simpel en snel

Rijst maken klinkt altijd zo simpel, net als aardappels koken. Maar ik weet nog dat toen ik besloot om te leren koken het juist die dingen zijn waar je vaak niets vanaf weet! Deze blog legt uit hoe je snel en simpel rijst op tafel zet.

Hoe kook je de perfecte rijst met een pan

Goed, we hebben geen rijstkoker en willen toch mooie droge rijst, nog net een beetje plakkerig, en ook nog met smaak. Twee dingen zijn belangrijk, ten eerste natuurlijk de rijst, en de hoeveelheid water die erbij moet. Dat mag in feite niet meer zijn dan de rijst kan absorberen. Neem geen snelkookrijst maar langkorrelige rijst, bijvoorbeeld Basmati, Surinaamse of Pandan rijst. Verhouding rijst tot water is 1 : 2.

Deze methode is echt simpel, en heeft een plaatsje in de serie “appeltje-eitje” gekregen.

Ingrediënten per persoon

100 gr witte Basmati rijst

200 ml water of bouillon

Eventueel een beetje zout

Bereiding

Ik was de rijst niet maar veel mensen doen dat wel. Als je goede rijst koopt is het meestal niet nodig. Breng het water aan de kook. Voeg eventueel wat zout toe. Voeg de rijst bij het water en roer even. Deksel erop en draai het vuur laag.

Kook 20 minuten en hou de deksel op de pan zodat de stoom niet ontsnapt. Haal de pan van het vuur en roer de rijst los en fluffie. Serveer

Probeer en varieer!

Voeg wat (1tl) Kurkuma (geelwortel, koenjit) toe voor gele rijst.

Geleerd in Thailand

Neem een schone kom en doe er voor 4 personen 4 eieren in met 2 el sesamolie, 2 el sojasaus, 1 el chilisaus, en een bosje zeer fijn gesneden lente-uitjes. Goed roeren.

Wanneer de rijst 15 minuten op het vuur heeft gestaan, roer je de rijst los met een vork. Giet het mengsel gelijkmatig over de rijst en laat dan nog 5 minuten met de deksel erop op het vuur staan. Knijp nog een halve citroen in de rijst uit voordat je gaat serveren.

Geen koolhydraten?

Snij een bloemkool in kleine stukken en doe in een keukenmachine. Maal tot kleine korrels. Wok een aantal minuten in een beetje olie (kokosolie of arachideolie) met een uitgeknepen teentje knoflook. Serveer met wat koriander of peterselie.

Eet je Italiaans? Wok dan met olijfolie, stukjes tomaat, pijnboompitten, basilicum en een klein beetje fijngesneden zwarte olijven

rijst
Vietnam 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s