Olijvensoep

Olijvensoep

Olijvensoep

Nu eens iets heel anders. Olijvensoep is een soep met sterke Italiaanse smaken en zeer verrassend anders. Dit is een eenvoudige versie, gewoon met makkelijke ingrediënten. Ook zeer geschikt voor onze vegetarische vrienden.

Ingrediënten voor vier kommen soep

150 gr groene olijven heel fijn gesneden, (een kleine hoeveelheid kalamata olijven geeft meer diepgang in de soep)

250 gr mascarpone

3 el olijfolie

Bakje tapenade mediterane (AH)

1 liter groentebouillon (of kippenbouillon)

Verse basilicum fijn gesneden

2 teentjes (verse) knoflook heel fijn gesneden

2 sjalotten fijn gesneden

100 ml sherry

Versgemalen zwarte peper

Fijngesneden chilipeper of Pul Biber

Bereiding

Neem een mooie soeppan en fruit de fijngesneden uien, de knoflook, en de chili. Doe daarna 200 ml bouillon in de pan met de mascarpone, de olijven en de tapenade. Roer alles tot een romig geheel en vul aan met de rest van de bouillon. Even proeven en op smaak brengen met zwarte peper. Laat 10 minuten pruttelen en giet de sherry erbij met de verse basilicum. Nog 5 minuten laten pruttelen. In veel recepten wordt de soep nog even met de staafmixer glad gemaakt. Ik vind dat niet nodig want nu kun je lekker met het warme knapperige brood door de soep lepelen en kleine stukjes olijf vinden. Sherry en groene olijven passen goed bij elkaar. Maar 150ml chardonnay kan ook.

Serveren met lekker warm brood, zoals ciabatta of olijfbrood.

Olijvensoep