De Thaise Keuken

De Thaise Keuken
Bangkok 2018

De Thaise keuken is misschien wel de lekkerste van de wereld! Tijdens mijn culinaire reis in 2018 door de Filipijnen, Cambodja, en Vietnam heb ik ook een maand in Bangkok gezeten. En omdat deze keuken erg hoog staat aangeschreven schrijf ik iets over de geschiedenis van deze keuken en wat namen van gerechten die gemakkelijk te vinden zijn in het land en zeer lekker zijn. En voor de mensen die weer eens wat anders willen ook een paar eenvoudig te maken gerechten voor thuis, deze zijn te vinden in mijn verschillende blogs onder de tag Thailand.

Je kunt natuurlijk een heel boek schrijven over deze wereldkeuken, maar ik hou het redelijk kort en leg de focus op Bangkok omdat daar nu eenmaal de meeste mensen naar toe gaan. Ik hoop dat je er wat aan hebt, maar het is zeker niet de bedoeling om compleet te zijn. Klik op wereldkeukens voor andere beroemde keukens.

Heb je al rijst gegeten?

Deze gebruikelijke groet (kin khao reu yang?) geeft aan hoe belangrijk rijst is! En er zijn meer dan 30 soorten rijst en die zijn overal in Azië verkrijgbaar. In Thailand wordt langgraanrijst gebruikt, gekookt zonder zout volgens de absorptie methode (dus na het koken, van het vuur af, nog even laten stomen). Daarnaast wordt er in Thailand ook heel veel noedels gegeten.

Chili, de smaakmaker

Ondanks het feit dat de Chinese en Indiase keuken veel invloed hebben gehad op de Thaise eetgewoonten (denk aan rijst, met stokjes eten en de vele curries) is een van de meest uitgesproken ingrediënten, de chili peper, relatief laat door de Portugezen het land in gebracht. En nu is hij niet meer weg te denken! Thais eten is heet als in “spicy voor gevorderden”. Leuk vind ik ook dat de naam voor peper is prik (phrik).

De Thaise Keuken

Veel gebruikte ingrediënten

Wat ook onmiddellijk opvalt is dat je op elke voedselmarkt, en daar zijn er honderden van, ALLES vers verkrijgbaar is, specerijen, groenten, alles wat er uit de zee komt en natuurlijk ook de kokosnoot.

De Thaise Keuken

De kokosnoot maakt Thaise gerechten herkenbaar samen met onder andere de Thaise baby aubergine (makhuea phuang), citroengras (takhrai), thaise basilicum (kraphao), galanga, koriander, limoen en natuurlijk gember (khing).

Sausen

De beroemdste is nam pla , een vissaus die zeer aromatisch is. De nam pla is een basissaus in de Thaise keuken en geeft voor de Westerse smaak, een uniek karakter aan Thais eten. Het heeft een zoute smaak en wordt gemaakt van gefermenteerde vis.

Daarnaast wordt de van Chinese oorsprong oestersaus veel gebruikt. Beide zijn ook heel makkelijk verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten.

Samenvattend kun je zeggen dat de, voor ons, typische Thaise smaken komen uit drie ingrediënten, vissaus, garnalen pasta en kokos!

Praktisch

Als je niet gewend bent om heet te eten dan denk ik dat je erg blij kan worden van een lekkere soep, Tom Kha Kai (Gai). Tom betekent gekookt of gesudderd, Kha staat voor galangal of laoswortel en Kai is kip. Deze bijna romige kokos, galangal kippen soep is heel erg lekker en niet heet. En, in tegenstelling tot wat mensen denken, heel simpel te maken! Klik hier voor recept, bereidingswijze en beschrijving van enkele ingrediënten.

Ga de straat op!

Blijf niet in en om je hotel hangen, tenzij je de toeristische versie wil eten van de beroemde gerechten. Overal worden op straat door gezellige huisvrouwen lekkere hapjes gemaakt die het proberen waard zijn. Ze kosten, voor onze begrippen, zeer weinig en onthoud je favorieten zodat je makkelijk later kan bestellen zonder in het menu te hoeven kijken.

De Thaise Keuken

Iets voor de hele dag.

Pad Thai, oftewel gebakken rijstnoedels, is een soort nationaal gerecht in Thailand. In de wok wordt het snel en behendig gemaakt in “foodcourts”, restaurants en zelfs op straat of in een bootje. Die met garnalen (goong) is het lekkerst en heet dan Pad Thai Goong. Als ontbijt kun je er een spiegelei op krijgen. Het gerecht moet altijd alle smaken in zich hebben en dan volledig in balans. Dus zoet, zuur en zout met een bittertje plus wat hitte. Maar ook de textuur is belangrijk, zacht en knapperig. De rijstnoedels zijn plat en heten “sen lek”.

De Thaise Keuken
Pad Thai op de achtergrond

Thaise curries

Thailand is het land van de natte curry. De curry heeft als doel om het medium (kip, groente, vis) in een saus te serveren en is daarom ideaal om samen met kleverige rijst te eten. De basis is een curry paste waar tijdens de bereiding vocht aan wordt toegevoegd zoals water, bouillon en in Thailand bijna altijd kokosmelk. Een typisch menu in een Thais eethuisje serveert de bekende curries naar hun kleur!

Dus rode curry (met veel rode chili) is vaak voor rundvlees, groene curry (groene kruiden en groene pepers) is vaak een kipcurry, en gele curry (door de kurkuma) zie je ook wel in groenten curries.

De massaman curry (oorspronkelijk uit het Islamitische India) heeft aardappel, koriander en komijn naast de pepers en is milder en minder heet. Probeer die eerst en ga dan over op de groene en daarna de rode. Beter nog, zet ze alle drie op tafel en proef het verschil!

Veel succes in Thailand en proef veel, heel veel!

De Thaise Keuken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s