Salvador Dali: Les Diners de Gala

Salvador Dali: Les Diners de Gala
Dali museum in Figueras vlakbij Barcelona 2017

Les Diners de Gala, kookboek en kunst van Salvador Dali

Het is natuurlijk de bedoeling om helemaal lyrisch te zijn over beroemde kunstenaars, maar soms is het ook beter voor het verhaal om juist een beetje de “sex and suspense” te benadrukken waarin sommigen van hen leefden. Deze blog gaat over het beroemde kookboek van Dali en Gala: Les diners de Gala. Dit receptenboek werd in 1973 uitgegeven met een oplage van 400 exemplaren, en is nu dus zeer veel geld waard. Gelukkig opnieuw uitgegeven in 2016 door TASCHEN, en derhalve nu te verkrijgen voor weinig geld! Ik kreeg dit boek van Isabelle, mijn dochter, voor mijn verjaardag op 5 november. Vandaar deze kunstige recensie met een foto (stokbrood), niet uit het boek, maar zelf geschoten in het Dali museum in Spanje.

De Spaanse Salvador Dali (1904 – 1989) ontmoette de Russische Elena Ivanovna Diakonova (Gala) (1894 – 1982) toen haar toenmalige man, de beroemde Franse poëet Paul Éluard haar in 1929 aan Dali voorstelde.

Salvador Dali: Les Diners de Gala

Om alles een beetje te begrijpen moet je bedenken dat de 12 jaar jongere Dali arm en nog lang niet beroemd was en hij hield niet van seks, maar meer van het kijken naar seks. Gala was een soort nymfomaan en hield van open huwelijken, jonge artiesten en ook heel erg veel van zichzelf. Gala werd verliefd op de arme kunstenaar en ging bij hem wonen in 1929 (bijna meteen dus), ze bedreef de liefde met de lokale vissers en dreef Dali als zijn muze tot eenzame hoogtepunten in zijn schilderwerk.

Salvador Dali: Les Diners de Gala
“Dream Caused by the Flight of a Bee Around a Pomegranate a Second Before Awakening” van Salvador Dalí. 

Het kookboek bestaat uit 136 recepten en is een kunstwerk ontsprongen uit het brein van Gala en Dali, nadat ze flink hebben geoefend met het organiseren van Gala Diners met heel veel (zeer goede) wijn, kostuums en wilde dieren die door de eetzaal lopen. Dali voerde altijd een geweldige show op bij het proeven van de wijnen.

Salvador Dali: Les Diners de Gala

Er is ook ruimte voor 21 recepten van onbekend gebleven chefs uit de dure Franse restaurants waar Gala en Dali vaak aten, zoals onder andere Maxim’s, La Tour d’argent en Laserre. 125 Recepten zijn van Dali, want hij kookte graag en heeft altijd gezegd dat hij eigenlijk op zijn zesde chef-kok had willen worden. Hoofdstuk 10, “je mange Gala” gaat over afrodisiaca en beschrijft, zeer maakbare recepten als Casanova Cocktail, Aphrodites puree, en sirene bout.

Salvador Dali: Les Diners de Gala

Nu heeft Dali natuurlijk altijd wel voedsel in zijn werk verwerkt (kreeften, mais en stokbroden) maar in dit boek gaat hij echt uit zijn bol met litho’s, foto’s van gerechten, schetsen en hele mooie tafelschikkingen gefotografeerd als een schilderij. Wat ook mooi is dat je ziet dat het 70ger jaren koken is, vintage dus!

Salvador Dali: Les Diners de Gala

Een prachtig boek en zeer aan te bevelen voor mensen die van de combinatie “kunst en eten” houden. De recepten zijn niet moeilijk te maken en dus kun je aan dit boek ook veel kookplezier beleven. Een echte aanrader dus!

Salvador Dali: Les Diners de Gala

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s