Salvador Dali: Les Diners de Gala

Les Diners de Gala, kookboek en kunst

Het is natuurlijk de bedoeling om helemaal lyrisch te zijn over beroemde kunstenaars, maar soms is het ook beter voor het verhaal om juist een beetje de “sex and suspense” te benadrukken waarin sommigen van hen leefden. Deze blog gaat over het beroemde kookboek van Dali en Gala; Les diners de Gala. Dit receptenboek werd in 1973 uitgegeven met een oplage van 400 exemplaren, dus zijn nu zeer veel geld waard, en is opnieuw uitgegeven in 2016 door TASCHEN, dus nu te verkrijgen voor weinig geld! Ik kreeg dit boek van Isabelle, mijn dochter, voor mijn verjaardag op 5 november. Dus hier een kunstige recensie met een foto (stokbrood), niet uit het boek, maar zelf geschoten in het Dali museum in Spanje.

De Spaanse Salvador Dali (1904 – 1989) ontmoet de Russische Elena Ivanovna Diakonova (Gala) (1894 – 1982) toen haar toenmalige man, de beroemde Franse poëet Paul Éluard haar in 1929 aan Dali voorstelde.

Om alles een beetje te begrijpen moet je bedenken dat de 10 jaar jongere Dali arm en nog lang niet beroemd was en hij hield niet van seks, maar meer van het kijken naar seks. Gala was een soort nymfomaan en hield van open huwelijken, jonge artiesten en ook heel erg veel van zichzelf.

Gala werd verliefd op de arme kunstenaar en ging bij hem wonen in 1929, ze bedreef de liefde met de lokale vissers en dreef Dali als zijn muze tot eenzame hoogtepunten in zijn schilderwerk.

Het kookboek bestaat uit 136 recepten en is een kunstwerk ontsprongen uit het brein van Gala en Dali, nadat ze flink hebben geoefend met het organiseren van Gala Diners met heel veel (zeer goede) wijn, kostuums en wilde dieren die door de eetzaal lopen. Dali voerde altijd een geweldige show op bij het proeven van de wijnen.

Er is ook ruimte voor 21 recepten van onbekend gebleven chefs uit de dure Franse restaurants waar Gala en Dali vaak aten, zoals onder andere Maxim’s, La Tour d’argent en Laserre. 125 Recepten zijn van Dali, want hij kookte graag en heeft altijd gezegd dat hij eigenlijk op zijn zesde chef-kok had willen worden. Hoofdstuk 10, “je mange Gala” gaat over afrodisiaca en beschrijft, zeer maakbare, recepten als Casanova Cocktail, Aphrodite ’s puree, en sirene bout.

Nu heeft Dali natuurlijk altijd wel voedsel in zijn werk verwerkt (kreeften, mais en stokbroden) maar in dit boek gaat hij echt uit zijn bol met litho’s, foto’s van gerechten, schetsen en hele mooie tafelschikkingen gefotografeerd als een schilderij. Wat ook mooi is dat je ziet dat het 70tiger jaren koken is, vintage dus!

Een prachtig boek en zeer aan te bevelen voor mensen die van de combinatie “voedsel en kunst” houden. De recepten zijn niet moeilijk te maken en dus kun je aan dit boek ook veel kookplezier beleven. Een echte aanrader dus!

Later komen er meer artikelen onder de tag kunst en eten!

…….