Pad Thai (ผัดไทย)

Pad Thai in Krabi 2020

Pad Thai (ผัดไทย) Eigenlijk heeft Pad Thai een leuke geschiedenis, althans de geschiedenis van het ontstaan van dit bekende gerecht uit de Thaise keuken. In 1983 werd Phibun (Phibunsongkhram) premier over het

Phibun (Phibunsongkhram)

land dat toen Siam werd genoemd, hij was ongerust over het patriottische gedrag van zijn landgenoten, de mensen waren meer trots op de provincie waar ze geboren waren dan op hun land zelf. Dus voerde hij een aantal nieuwe dingen in, eerst een nieuwe naam voor het land (Thailand), en om het chauvinisme en de trots van het volk te bevorderen introduceerde hij een nieuw nationaal Thaïs gerecht. Hij nam de rijst noedels van de Chinezen (kway teow) en publiceerde een recept met de typische ingrediënten en smaken van het land; tamarinde (zuur), palmsuiker (zoet) en natuurlijk chili (heet). De schaarste van rijst toendertijd werd opgelost omdat er 60 % minder rijst nodig is om deze noedels te maken. Het gerecht bevat veel proteïne (ei, tofu en gedroogde garnalen) en groente. Een verbod op het maken en verkopen van “buitenlands” eten in de food markets hielp ook wel!Het gerecht werd gepromoot als zijnde uniek uit Thailand, gezond en goedkoop. Het is een groot succes geworden. Iedereen eet nu pad Thai en de hele wereld kent het nu! Er hoort geen vlees in, maar de toeristen krijgen gewoon kip of garnaal als ze dat willen en ik eet het met een gebakken ei erop!

Pad Thai bestaat uit saus (altijd van tevoren maken), rijstnoedels, eiwitten en kruiden. Dus eerst de saus, de echte, de authentieke! Ik zeg dit omdat in Thailand bij die Mickey Mouse kooklessen altijd de verkeerde ingrediënten in een pad Thai worden gedaan. Maar daarover later.

De saus

50 ml tamarind pulp (of witte azijn)

50 ml kokos palmsuiker (of bruine basterdsuiker)

50 ml vissaus (voor vegetarische sojasaus is paddenstoel sojasaus lekker)

Gewoon alles mengen en dan proeven, alles moet in balans zijn. Bij het serveren komen alsnog azijn, limoen en chili op tafel. Iedereen mag zijn pad Thai zelf op smaak brengen! De saus kan dus neutraal zijn. Zo wordt het ook in Thailand geserveerd maar vaak moet je als toerist om het setje smaakmakers vragen.

de 4 smaken die bij een Pad Thai horen

En nu de pad Thai zelf!

Ingrediënten

1 el gehakte sjalotten per portie.

1 el ingelegde radijs (pickled daikon / rettich) per portie, Chi Po Wan genoemd.

2 el stevige tofu (firm / pressed tofu) per portie, meer voor een vegetarische versie.

1 el gedroogde kleine garnalen per portie, is niet vegetarisch.

150 gr dunne rijstnoedel (Banh Pho) per portie, ook de dikkere zijn lekker. Kort weken.

1 ei per portie.

150 gr taugé per portie. 100 gr door het gerecht en 50 gr ernaast

50 gr Chinese bieslook (knoflook bieslook) snij onderste stuk weg en serveer de rest grof gesneden naast het gerecht.

1 el fijngesneden pinda’s per portie, eerst roosteren is lekkerder.

Partjes limoen.

Paar schijfjes komkommer.

Kristalsuiker, 1 theelepel voor elke portie.

Chili vlokken of pul biber

Bereiding, maak twee porties tegelijkertijd, niet meer! De noedels gaan dan plakken en je krijgt het niet op smaak. Haal je grote wok uit de kast (pan mag ook) en verhit deze op hoog vuur met een klein beetje olie. Eerst de sjalotjes, 30 sec is genoeg! Dan de gedroogde garnalen, de tofu en de ingelegde radijs/knolraap. Nu zie je in Thailand dat er in dit stadium voortdurend geroerd wordt, de tofu moet kleuren en de smaken moeten ook in de olie terechtkomen. Wordt het te droog? Scheutje water erbij doet wonderen. Tijd voor de geweekte rijst noedels en daarna de saus, 4 el is voldoende. De saus moet de noedels bedekken! Ook nu weer, als de noedels te droog zijn of aan elkaar plakken, voeg dan een beetje water toe. Niet een hele plens, maar gewoon zo nu en dan een eetlepel (max 3 el). Goed roeren of schudden om te voorkomen dat alles aan elkaar gaat plakken. Breek een ei boven de noedels, laat een beetje stollen en roer het door het gerecht totdat de groente zacht is. Nu is het klaar. Klaar? Nee bijna, zet het vuur uit (wok) of laag (pan) en voeg 2 el knoflookbieslook en 200 gr taugé toe.

Serveren van een pad Thai is een vak apart.

De alles op een bord methode: Neem een groot bord en leg de pad Thai iets vanuit het midden naar de rand toe on plaats te maken voor al het moois wat erbij wordt geserveerd. Altijd wat taugé, knoflookbieslook, gehakte pinda’s en een partje limoen. Maar ook wat witte kristalsuiker en chili vlokken. En in Thailand liggen er bijna altijd wat schijfjes komkommer op het bord. De bedoeling van dit alles is dat elke persoon de neutraal gemaakte pad Thai naar eigen smaak kan bijstellen met zuur, zoet, en hitte. Eet smakelijk.

De bijna alles op een bord methode Als hierboven zonder de suiker en de chili. Iedereen krijgt 4 smaken naast zijn pad Thai. Witte azijn (zuur), vissaus met chili (zout), suiker (zoet) en chili vlokken (Hitte).Gewoon op tafel zetten in vier bakjes en iedereen maar spelen met de smaken. Lekker koud biertje erbij (pilsener) en de dag kan niet meer kapot.

Slotwoord Even terug naar mijn kook cursus in een hotel in Chiang Rai. We gingen pad Thai maken. De saus was als volgt, chili saus, tomaten ketchup, suiker, vissaus en zout! Jammer dat Thailand steeds meer “verpest” wordt door toerisme en de enorme bedragen die daarmee gemoeid gaan. Wil je leren koken in Thailand, ga eerst in een aantal eenvoudige restaurantjes eten en proef de verschillen. Kies je favoriete kokkin en vraag of je een keer mag komen kijken hoe ze koken. Vraag welke ingrediënten je mee moet nemen. Je steunt dan de lokale bevolking direct EN je leert de echte trucjes!

Floating market Pad Thai in Bangkok (2019)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s