Boterplank of Butter board, de nieuwe foodtrend voor Kerst

Deze trend komt via een TikTok filmpje van infuencer Justin Doiron overwaaien uit New York.

We schrijven September 2022. De reden waarom ik er een blog over schrijf is omdat het een grappig idee is voor thema plankjes, denk aan Halloween, Pasen, kerst en de jaarwisseling. Een nieuwe borrelplank trend dus.

Wat is een boterplank?

Niet anders dan een mooi plankje ingesmeerd met een laagje mooie gezouten roomboter bestrooid met alles wat er bij je opkomt. Kies voor zoet of hartig en voorzie het laagje boter met jouw eigen smaak combinaties en serveer met crackers, stokbrood of geroosterd brood.

De zoete plank

Alles kan, dus je eigen fantasie is de beperking. Op de foto staat een plankje met blauwe bessen, citroen zeste, granaatappel, en verse vijgen. Uiteraard kan daar alles bij, van walnoten tot honing. Maar maak het niet te moeilijk, je kunt beter twee kleine plankjes neerzetten met verschillende ingrediënten dan één grote met teveel. Serveer met een knapperig volkoren brood.

Bij een mooie ontbijttafel staat een boterplankje erg luxe. Met Pasen gebruik je veel geel en met kerst zijn rood en groen natuurlijk de kleuren. Lekker met Paasstol  of een kerstbrood.

De hartige plank

Zoek een wereldkeuken thema, bijvoorbeeld Mexicaans, Spaans, Italiaans of Frans. Ik hou van knoflook,  tomaat, chili, olijf, paprika en groene kruiden. Serveer met focaccia!

Bij het kerstdiner kun je een aantal plankjes (of ieder zijn eigen plankje) op tafel zetten i.p.v. de kruidenboter. En ga je gourmetten? Geef ieder een plankje met de boter er al op gesmeerd en laat iedereen zijn eigen plankje maken met kleine stukjes (gedroogde) tomaat, (gepofte) knoflook, fijn gehakte olijven, stukjes uitgebakken chorizo of bacon. Nou ja je snapt het, je kunt de plank nooit misslaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s