Loetje Biefstuk Bali 0.0, een review

Loetje Biefstuk Bali 0.0, de structuur van draadjesvlees

Als foodblogger ben ik heel erg geïnteresseerd in voedseltrends en dus ook in vegetarisch vlees. Het Israëlische bedrijf Redefine Meat (opgericht in 2018) houdt zich bezig met het maken van rundvlees met plantaardige producten zodanig dat er (bijna) geen verschil meer te proeven is tussen “echt” rundvlees en hun nieuwe product uit de afdeling New-Meat.

Niet eenvoudig! Rundvlees bestaat uit eiwit, vet en bloed. De plantaardige vervangers zijn respectievelijk soja en kikkererwten (eiwit), kokosolie (vet) en bietensap en veenbessensap (bloed).

De koe wordt vervangen door een 3D-printer met drie spuitmonden aan zijn uier.  Tegelijkertijd printen deze spuitmonden laagje voor laagje de nieuwe Biefstuk Bali 0.0 van Loetje uit. Deze biefstuk staat sinds 15 juni 2022 op het menu bij dit biefstuk restaurant in een beperkt aantal locaties. Wij proeven op locatie bij Loetje Leiden.

Met frietjes van zoete aardappel!

De bestelling

Deze biefstuk 0.0 wordt enkel en alleen als biefstuk Bali geserveerd. Dus we bestelden een Biefstuk Bali (200 gr) en een Biefstuk Bali 0.0. (100 gr), beiden zijn 26,50. De vegetarische versie is dus twee keer zo duur. Het “Loetje” antwoord daarop is dat 100 gr vegetarisch vlees hetzelfde verzadigingseffect heeft als gewone biefstuk, en dat blijkt inderdaad zo te zijn. De 0.0 wordt eerst met sambal gebakken (zeer krokante buitenkant) en daarna met de Bali Jus (Croma margarine met sambal) geserveerd, ook kun je de jus apart ernaast krijgen.

Eerste indruk

Echt goed, mooi biefstukje en zag er identiek uit als de echte. Even snijden, en ja hoor het bietensap (bloed) en de kokosolie (vet) doen hun werk goed. De binnenkant ziet eruit als gestoofd draadjesvlees. Ik zou het onaangekondigd niet van de echte kunnen onderscheiden.

Eerste hap

Mals, goed mondgevoel van vlees en zeer lekker van smaak. De Bali saus is natuurlijk nogal aanwezig dus het tweede stukje hebben we zonder saus geproefd en de smaak bleef overeind.

Verschil tussen biefstuk en biefstuk 0.0

De echte is compacter maar dat is voor mij geen voor- of nadeel.  Minder draadjesvlees achtig. De unieke vleessmaak kun je proeven en die is niet aanwezig bij de 0.0. En eerlijk is eerlijk, de biefstukken van Loetje zijn natuurlijk niet de lekkerste van de wereld maar dat maakt het waarschijnlijk juist een goed restaurant om beide varianten op het menu te zetten.

Resultaat

Het is duidelijk geen vleesvervanger in de klassieke manier van denken. De bedoeling is om de mensen die biefstuk lekker vinden een alternatief te geven. Dus eet je vegetarisch omdat je vlees niet lekker vindt dan is deze 0.0 ook niet lekker, en dat is het echte compliment! Persoonlijk denk ik dat de gemiddelde Nederlander het verschil niet proeft en het is verreweg het beste plantaardige vlees wat ik ooit gegeten heb. En heb ik al vertelt dat de buitenkant lekker krokant is zoals een gebraden biefstuk hoort te zijn? De naam Biefstuk Bali 0.0 is Loetje’s knipoog naar alcoholvrij bier.

Redefine Meat

Dit bedrijf heeft Nederland gekozen als proeftuin (ook Duitsland en de UK) in de horeca omdat Nederlanders het meest open staan voor vleesvervangers in Europa. Zakelijk gezien heeft ons land natuurlijk ook een aantal voordelen als het gaat om logistiek, Engelstalige werknemers en een potentieel open minded  consumenten gedrag. Het vlees wordt dan ook geprint in een fabriek in Best, Noord-Brabant. Dus het is al bijna een lokaal streekproduct ha ha.

Aantal culiflowers 4/5

En even buiten deze review om, dat drie maal chocolade toetje van Loetje is ook erg lekker natuurlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s