De pasta wacht niet

Ti rubano la pasta oftewel “ze stelen je je maaltijden”. En pasta is natuurlijk om te stelen! Pasta is een onderwerp apart waar je eindeloos over kan praten en schrijven. Ik beperk me hier tot de dingen die iedereen zou moeten weten over pasta, gelardeerd met leuke verhalen en anekdotes. De uitdrukking betekent overigens hetzelfde als het onze “die zou zijn schoonmoeder nog verkopen”.

De geschiedenis van Pasta

Nou je begrijpt natuurlijk wel dat ieder gebied in Italië zijn eigen versie heeft! Voor de mensen in Napels is het duidelijk, alles wat er door de Grieken en de Arabieren vroeger is gemaakt heeft nooit bestaan uit meer dan wat water en ruwe klonten deeg, het waren de verfijnde koks uit de pasta (macaroni) keukens van Napels die het de huidige vorm en passie hebben gegeven.

De essentie van pasta

Het woord pasta vertaalt in het Nederlands is gewoon deeg. En als je terugkeert naar de basis dan wordt pasta gemaakt van 100 gr bloem, een ei en een beetje zout per portie per persoon. Het beste bloem is de bekende “Tipo 00” bloem (farina di grano tenero) maar gewone bloem werkt ook. Voor een vollere pasta en een meer gele kleur vervang je een ei door twee eidooiers per portie verse pasta. Simpel toch!

Als je er goed bij stil staat is het eigenlijk geniaal dat je met twee (we vergeten het zout even) ingrediënten een top product kan maken in alle vormen en maten en de basis is voor zovele wereld beroemde gerechten.

De vrouw en pasta

De Italiaanse man is volgens de beroemde filmregisseur Fellini altijd een beetje bang geweest voor de vrouw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Italiaanse koks zich graag laten inspireren door vrouwen en de vorm van hun Pasta.

Zo zou Tagliatelle gecreëerd zijn door de chef Cristoforo di Messisbugo die zich heeft laten inspireren door de lange blonde haren van Lucrezia Borgia die in 1502 in het huwelijk trad met Alfonso D’Este in Ferrara.

Deze mooie Lucrezia zou ook verantwoordelijk kunnen zijn voor de vorm van Tortellini. De waard van een herberg kon de verleiding niet weerstaan om door het sleutelgat van haar kamer te kijken en kon toen haar navel zien. De man bleef daarvan dromen en de Tortellini was niet lang daarna geboren.

Anderen zeggen dat het Venus was die de herberg heeft bezocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s