Ratatouille Food and Wine

recensie oktober 2016

Ratatouille Food & Wine in Haarlem

Jozua Jaring is een keer failliet gegaan en heeft daar onder andere van geleerd dat de locatie zeer belangrijk is. Nu ligt zijn relatief nieuwe restaurant aan het Spaarne 96 in de binnenstad van Haarlem. De stijl is een luxe brasserie, open keuken, en nu eens geen wit linnen op de tafel. Maar wel stoer hout, open keuken en een mooie kaas en drank trolley als decoratie maar ook voor het echt. Je “voelt” champagne en oesters in Ratatouille Food & Wine.

Je kunt er van de kaart eten maar wij kiezen voor een verrassings menu, de Chef Exceptionel ( 95 Euro) met wijn arrangement. Jozua wil top koken voor een betaalbare prijs. En dit menu is een avontuur van 5 gangen met wat duurdere ingrediënten zoals eendenlever, zwezerik, coquille en saffraan. De wijnen passen goed bij de gerechten en zijn anders dan anders, veel uit Oostenrijk.

Het personeel is zeer aangenaam. De (leerling) sommelier is misschien iets te gladjes, maar heeft veel kennis in huis en deelt die kennis graag met zijn klanten om er een mooie wijn spijs belevenis van te maken. En hij laat de wijn gewoon op tafel staan om ons de gelegenheid te geven om de etiketten aandachtig te bestuderen. De Italiaanse serveerster is vrolijk en bediend zeer goed. De liefde heeft haar naar Nederland gebracht, en het klimaat heeft haar niet doen vertrekken. Als enige heeft zij twee zwarte handschoenen aan in plaats van witte. Volgens haar is dat omdat zij de kaas doet!

Opvallend is dat er meteen goed brood, olie, peper, zout en zeer lekkere boter op tafel wordt gezet. In feite worden deze ingrediënten nooit van tafel verwijderd en voortdurend bijgevuld. Ik ben gek op amuses, en Jozua stelt niet teleur, het voelt als een eerste gang van drie zeer mooi geserveerde snoeperige gerechtjes.

Met het brasserie thema in gedachte krijgen we eerst tartaar (met zwarte knoflook!), dan Bouillabaisse om dan bij een eendenlever proeverij terecht te komen bestaande uit twee borden met ook twee halve glazen wijn erbij. Geweldig, wat een smaken, eendenlever met suikerkorst wat meteen ook het krokantje is. Dan de zwezerik (mooie miso saus) om via onze Italiaanse vriendin naar de kaasplateau te gaan. Het koffie setje is erg mooi met veel te snoepen en de Ardberg single malt is lekker en betaalbaar (7 Euro).

Jammer dat er fouten in de rekening zaten, daar heb ik persoonlijk altijd een hekel aan, ik moet dat niet na hoeven te kijken op dit niveau.

Dit restaurant doet zijn ster eer aan en krijgt van mij 5 culiflowers.