Plenty More van Yotam Ottolenghi

Recensie Plenty More van Yotam Ottolenghi

Titel: Plenty More

Auteur: Yotam Ottolenghi

Uitgeverij: Fontaine Uitgevers B.V.

Bestellen: Prijs € 29,95 bij bol.com of Bruna.nl

De Schrijver: Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi (Jeruzalem, 14 december 1968) is een Israëlisch-Britse kok en auteur van kookboeken. Hij is de zoon van Michael, een in Italië geboren professor in de chemie en Ruth, een Duitse school directrice. Yotam groeide op in Israël. Hij begon als journalist voor Haaretz en werd verliefd op de studente, Noam Bar. Samen gingen ze 1995 naar Amsterdam waar ze twee jaar woonden.

Ottolenghi verhuisde naar Londen in 1997 en volgde gedurende zes maanden een Franse kookopleiding aan de Londense school Le Cordon Bleu. In het restaurant Chelsea ontmoette hij Sami Tamimi. Met Sami begon hij zijn restaurants en schreef hij de zijn beroemde boeken. In 2012 verkreeg hij de Britse nationaliteit.

Ottolenghi is gekend voor zijn vegetarische kookkunsten en schreef recepten voor The Guardian tussen 1996 en 2010. Volgens hemzelf had hij een hekel aan vegetarische gerechten want zelf was hij helemaal geen vegetariër. Maar elke week een kolom bleek geen gemakkelijke taak. Dus is Yotam zich gaan verdiepen in alles wat met groente te maken heeft. Tegelijkertijd begon de eetrevolutie naar gezond en verantwoord eten. Nu is Ottolenghi misschien wel de beste schrijver van vegetarische recepten in de wereld.

Het boek in een notendop:

Dit is geen slechte opvolger van Plenty. Nee je kan duidelijk zien dat Ottolengi een steeds professioneler team om zich heen verzamelt en nog mooiere vegetarische gerechten op tafel wil zetten.

Koken uit het boek, ervaringen:

Mijn eerste advies is, blader het boek eerst een aantal keer door. Laat je niet afschrikken door het onbekende en kijk vooral ook naar de structuur in de recepten.

Probeer de logica te zien en kijk door de lijst van ingrediënten heen, niet alles is verplicht of onmisbaar!

Neem bijvoorbeeld het eerste recept, Tomaten en Granaatappel salade. Deze salade bestaat uit 12 ingrediënten. Dat lijkt veel, maar het zijn bijvoorbeeld 4 verschillende tomaten. En de rest heb je eigenlijk altijd in huis behalve de granaatappel melasse. Maar wat blijkt, bijna elke marokkaanse buurtwinkel heeft het, maar ook de Appie. Het is ook goed te vervangen door balsamico-stroop of Tamarinde pasta. En de granaatappel zelf, ook overal te koop! Ben je avontuurlijk en je kan door recepten heenkijken dan is Plenty More je boek.

Een andere aanpak is recepten combineren. Groente roosteren in de oven is vrijwel altijd 45 minuten op 220 graden. De ingrediënten van de 4 of 5 groente recepten liggen niet ver uit elkaar. Ik combineer de lekkerste dingen tot 1 gerecht, gaat prima.

Wat kon beter:

De lange lijstjes van ingrediënten zoals hierboven beschreven. Kijk er doorheen want het koken zelf is niet moeilijk. De meeste lijsten zijn heel gemakkelijk te vereenvoudigen en vaak zijn het dezelfde producten maar dan in varianten. Het boek is ingedeeld in kooktechnieken en niet in gerechten. Zelf vind ik dat niet perse makkelijker dan bladeren door voorgerechten of hoofdgerechten.

Aantal Culiflowers:

Heel mooi boek. Mooie foto’s, boeiende introductie en ook te gebruiken om er gewoon in te lezen. Heel inspirerend. Een “must” voor mensen die van vegetarisch eten houden!

4 Culiflowers