Groentekoekjes: Zoete aardappel / spinazie / appel / geitenkaas

Het is best moeilijk om lekkere groentekoekjes te bereiden zonder ondeugende ingrediënten zoals zuivel, bloem enz. te gebruiken. De uitdaging is om lekkere groentekoekjes te maken met als resultaat een product die je zowel koud als warm kunt eten en ook nog eens heel makkelijk te maken is. Bovendien moet het gezond zijn en blijven! Dus goed voor de lunch op het werk, als snack en tussendoortje, of als groente bij het avondeten.

Dit recept is voor drie groentekoekjes met een doorsnede van 8 cm en een dikte van 1,5 cm. Zeg maar de grootte van een hamburger. Het is een simpel gerecht en vegetarisch. Opgenomen in mijn serie appeltje-eitje net als mijn andere groentekoekjes.

Ingrediënten

150 gr zoete aardappel (dat is 1 kleine) julienne gesneden, in dunne lucifertjes dus

50 gr verse spinazie fijngesneden

50 gr (halve) Jonagold appel (Elstar kan ook)

50 gr verkruimelde geitenkaas

1 ei

Zout / peper / kaneel / knoflook

Olijfolie of arachideolie

Bereiding

De aardappel en de appel julienne snijden (mag ook met mandoline of de keukenmachine). Doe in een kom en strooi er wat zout overheen. Laat even 5 min staan zodat het vocht eruit komt. Daarna zoveel mogelijk vocht uit het mengsel knijpen. Voeg peper, knoflook, en een beetje kaneel toe.

Proef! Het moet nu al lekker zijn. Niet fris genoeg, doe wat citroenrasp erbij (geen sap).

Voeg de spinazie en de geitenkaas toe en meng alles goed door elkaar. Nu het ei erbij en er een mooi mengsel van maken. Maak drie even grote koeken. Verwarm de olie in een anti bak pan en leg er de drie koeken in en bak ze goudbruin in ongeveer 4 minuten, dus 2 minuten per kant.

Serveren met een zoet zure dressing (b.v. een honing yoghurt dressing). Kan ook op een blad sla met tomaat en ui samen met frites van zoete aardappels.

Wijntje erbij? Pittige kruidige wijn zoals bijvoorbeeld een Riesling of voor de mensen die de Griekse Retsina kennen en lekker vinden, ga je gang! Zwarte thee of IPA bier werkt ook goed bij dit gerechtje.

Iets over de ingrediënten:

Zoete aardappel

Ook wel bataat genoemd en is een groente met langzame koolhydraten in tegenstelling tot aardappel, rijst en pasta dat bronnen zijn van snelle koolhydraten. De zoete aardappel is een plant uit de windefamilie. Het is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort.

Jonagold appel

Hele jaar door verkrijgbaar. Maar als Nederlands product van oktober tot en met juni. De Jonagold is een zoetzure appel en heeft een goed aroma.

Kaneel

Kaneel is een specerij verkregen uit de bast van verschillende boomsoorten uit het geslacht Cinnamomum . Kaneel wordt gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten. Cinnamomum verum wordt ook wel de “echte kaneel” genoemd, maar de meeste kaneel in internationale handel wordt verkregen uit andere bomen die verwant zijn, ook wel ” cassia ” genoemd. Kaneel staat bekend om zijn medische eigenschappen en het is een studie op zich om er achter te komen wat ervan waar is. Consumptie van kaneel kan de glucoserespons na de maaltijd vertragen, dus dat is goed.

Iets over de kooktechnieken:

Julienne snijden

Groenten voor de Franse julienne soep zijn altijd in fijne reepjes gesneden. Als iemand zegt julienne gesneden, betekent dit dat het snijden van groenten zoals die in julienne soepen. Officieel reepjes van precies 3 mm x 3 mm x 3cm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s