Geschiedenis van de Tosti

Graaf Tosti en zijn hotel

Let op, dit wordt een spannede kasteelroman dat zich afspeelt in een hotel in Bellagio aan het Comomeer in Italië. Is het waar, zoals altijd is dat niet zeker, mooi is het wel.

De ouders van Tosti deden mee aan een ballonrace boven de Atlantische oceaan en stierven zoals het hoort, in het harnas. De oom van Tosti was nog erg jong maar kreeg toch het gehele familiekapitaal en de zorgen voor Tosti. De oom had een versiertruc bedacht om zijn vele vriendinnetjes te behagen door hen zowel emotioneel als financieel te steunen in het verkrijgen van een rol in een film of opera. En voor wat hoort wat, nietwaar. Helaas bleek het een dure hobby te zijn en toen hij omkwam door met zijn Bugatti de ravijn in te rijden was het familievermogen verdwenen.

Tosti was een technische nerd en erfde het enige wat nog over was, hotel Du Lac in Bellagio. En voor onze technische nerd bleek dat de sleutel tot de liefde van een tien jaar jongere vrouw, de dochter van een herbergier van een dorpje in de buurt Ossuccio. Niet onbelangrijk was natuurlijk ook dat het voor haar een carrière stap kon zijn mits handig aangepakt. Graaf Tosti wilde niet echt meedoen en deed het ontbijt in de ontbijtzaal en spendeerde zijn tijd aan uitvindingen op vaak culinair gebied met als doel het serveren van een ontbijt te automatiseren. Ken je die kleine lopende bandjes die je in hotels nog wel eens tegenkomt om brood te toasten? Uitvinding van Graaf Tosti!! Maar ook een sinaasappel pers, een marmelade dispenser en een elektrische paneermolen. Op papier ook nog een servetten vouwer en een glazen poleerder.

Zijn jonge vrouw leidde het hotel en wanneer haar man aan het uitvinden was, ontfermde ze zich ook over haar souschef Lancellotti en als je de roddels mag geloven dan zijn de twee kinderen van hem en niet van onze arme graaf.

Ik heb het al vaker gezegd. Veel culinaire uitvindingen zijn het gevolg van fouten en de keken, ongelukjes. Bij het testen van de automatische toast machine viel zijn lunch, twee boterhammen met kaas, in de machine. En jawel, de kaastosti was geboren. Het was een succes want de tosti kaas en de tosti ham werd in het hotel geserveerd. De leuke souschef heeft er een tost ham-kaas van gemaakt. En deze heeft de wereld kunnen veroveren.

Gelukkig stierf Graaf Tosti ook in het harnas bij het testen van een automatische Badschuimklopper. Tja, eigenlijk moet je ook in de keuken blijven, en misschien zag de souschef als eerste de mogelijkheden van een elektrisch apparaat in een badkuip.

Want het was Lancelotti die na de dood van Graaf Tosti het apparaat met een lopend bandje het brood langs de verwarmingselementen voert. Vooral in hotels in Amerika en Italië heb ik ze veel gezien.