Geschiedenis van de Tosti

Graaf Tosti en zijn hotel

Let op, dit wordt een spannende keukenroman dat zich afspeelt in een hotel in Bellagio aan het Comomeer in Italië. Is het waar? Zoals altijd is dat niet zeker, mooi is het wel en daar gaat het om!

De ouders van Tosti deden mee aan een ballonrace boven de Atlantische oceaan en stierven, zoals het hoort, in het harnas. De oom van Tosti was nog erg jong maar kreeg toch het gehele familiekapitaal met de zorgen voor de jonge Tosti. De oom had een versiertruc bedacht om zijn vele vriendinnetjes te behagen door hen zowel emotioneel als financieel te steunen in het verkrijgen van een rol in een film of opera. En voor wat hoort wat, nietwaar. Helaas bleek het een dure hobby te zijn en toen hij omkwam door met zijn Bugatti de ravijn in te rijden bleek het familievermogen verdwenen te zijn.

Tosti was een technische nerd en erfde het enige wat nog over was, hotel Du Lac in Bellagio. En voor onze nerd bleek dat de sleutel tot de liefde te zijn voor een tien jaar jongere vrouw, de dochter van een herbergier uit een dorpje in de buurt, Ossuccio. Niet onbelangrijk was natuurlijk ook dat het voor haar een carrière stap kon zijn, mits handig aangepakt. Graaf Tosti wilde niet echt meedoen aan het uitbaten van het hotel, en deed alleen het ontbijt in de ontbijtzaal en spendeerde de overige tijd aan uitvindingen op vaak culinair gebied met als doel het serveren van het ontbijt aan de hotel gasten te automatiseren. Ken je die kleine lopende bandjes die je in hotels nog wel eens tegenkomt om brood te roosteren? Uitvinding van Graaf Tosti! Maar ook een sinaasappel pers, een marmelade dispenser en een elektrische paneermolen. Op papier ook nog een servetten vouwer en een apparaat dat glazen kon poleren (mooi glanzend maken).

Zijn jonge vrouw leidde het hotel en wanneer haar man aan het uitvinden was, ontfermde ze zich ook over haar sous-chef Lancellotti. En als je de roddels mag geloven dan zijn de twee kinderen van hem en niet van onze uitvinder, de graaf.

Ik heb het al vaker gezegd. Veel culinaire uitvindingen zijn het gevolg van fouten in de keuken, ongelukjes dus. Bij het testen van de automatische toast machine viel zijn lunch, twee boterhammen met kaas, in de machine. En jawel, de kaas tosti was geboren. Het werd zo’n groot succes dat de tosti kaas en de tosti ham in het hotel op het menu werd gezet. De leuke sous-chef heeft er een tosti ham-kaas van gemaakt. En deze heeft de wereld kunnen veroveren.

Gelukkig stierf Graaf Tosti (1952) ook in het harnas bij het testen van een automatische badschuimklopper. Tja, eigenlijk moet je ook in de keuken blijven, maar misschien zag de souschef als eerste de mogelijkheden van een elektrisch apparaat in een badkamer.

Want het was Lancelotti die na de dood van Graaf Tosti de broodrooster van een lopend bandje heeft voorzien dat het brood langs de verwarmingselementen voert. Vooral in hotels in Amerika en Italië heb ik ze veel gezien en mogen gebruiken.