Groentekoekjes: Zoete aardappel / wortel / appel

Het is best moeilijk om lekkere groentekoekjes te bereiden zonder ondeugende ingrediënten zoals zuivel, bloem enz. te gebruiken. De uitdaging is om lekkere groentekoekjes te maken met als resultaat een product die je zowel koud als warm kunt eten en ook nog eens heel makkelijk te maken is. Bovendien moet het gezond zijn en blijven! Dus goed als lunch, de drie uur dip of om 23:00 als je eigenlijk helemaal niets meer mag.

Dit recept is voor drie groentekoekjes met een doorsnede van 8 cm en een dikte van 1,5 cm. Zeg maar de grootte van een hamburger. Het is een simpel gerecht en vegetarisch. Opgenomen in mijn serie appeltje-eitje net als mijn andere groentekoekjes.

Ingrediënten

125 gr zoete aardappel (dat is 1 kleine) julienne gesneden, in dunne lucifertjes dus

75 gr wortel, ook julienne

75 gr Jonagold appel (Elstar kan ook)

40 gr pittige geraspte kaas of een andere kaassoort

1 ei

Zout / peper / knoflook / chili poeder

Olijfolie of arachideolie

Bereiding

De aardappel, wortel en appel julienne snijden maar mag ook met mandoline of in de keukenmachine. Doe alles in een kom en strooi er wat zout overheen. Laat even 5 min staan zodat het vocht eruit komt. Daarna zoveel mogelijk vocht uit het mengsel knijpen. Voeg peper, knoflook, en een beetje chili poeder toe.

Proef! Het moet nu al lekker zijn.

Voeg de ei en de geraspte kaas toe en meng alles goed door elkaar. Maak drie even grote koeken. Verwarm de olie in een anti bak pan en leg de drie koeken in de pan en bak ze goudbruin in ongeveer 4 minuten, dus 2 minuten per kant.

Serveren met een frisse dressing of schijfje citroen. Kan ook op een blad sla met tomaat en ui samen met frites van zoete aardappels. Wijntje erbij en als je houdt van een beetje zoete witte wijn, prima. Anders een beaujolais of een lekkere frisse sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland.

Iets over de ingrediënten:

Zoete Aardappel

Ook wel bataat genoemd en is een groente met langzame koolhydraten in tegenstelling tot aardappel, rijst en pasta dat bronnen zijn van snelle koolhydraten. De zoete aardappel is een plant uit de windefamilie. Het is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort.

Jonagold appel

Hele jaar door verkrijgbaar. Maar als Nederlands product van oktober tot en met juni. De Jonagold is een zoetzure appel en heeft een goed aroma.

Julienne snijden

Groenten voor de Franse julienne soep zijn altijd in fijne reepjes gesneden. Als iemand zegt julienne gesneden, betekent dit dat het snijden van groenten zoals die in julienne soepen. Officieel reepjes van precies 3 mm x 3 mm x 3cm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s