Glühwein of Bisschopswijn

Recept Glühwein of Bisschopswijn veredeling!

Dit recept is niet zozeer een recept om van rode wijn Glühwein te maken maar meer om van bestaande supermarkt Glühwein de lekkerste Glühwein van de wereld te bereiden! En vlak voor Sinterklaas kun je het natuurlijk ook gewoon Bisschopswijn noemen!

Ingrediënten Glühwein veredelen per (groot) glas

200 ml Glühwein uit de supermarket

15 ml Drambuie

15 ml Strohrum van 60%

Half stokje kaneel

Kwart schijfjes sinaasappel

Neem een gezellig pannetje dat een beetje past bij de kerstsfeer. Zet de zuigkap niet aan zodat de geur van opgewarmde wijn, kaneel en sinaasappel zich ook daadwerkelijk door het huis kan verspreiden.

Doe de wijn, kaneel en de sinaasappel in de pan en verwarm tot onder het kookpunt. Omdat alcohol (ethanol) bij 78,37 °C gaat verdampen mag de temperatuur eigenlijk niet boven de 70 graden komen.

Kun je dat, dan doe je ook de Drambuie en de Strohrum in het pannetje. Kun je dat niet, doe dan de Drambuie en de Strohrum apart in een glas om te voorkomen dat de alcohol teveel verdampt. Giet de hete wijn erover en serveer met een kaneelstokje en wat sinaasappel schijfjes uit het pannetje. Is het teveel voor 1 persoon, geniet dan met z’n tweeën!

Wat is Stroh of Strohrum?

Deze drank komt uit Oostenrijk en de alcohol wordt gedistilleerd uit suikerriet melasse en daarna op smaak gebracht met smaakstoffen en mag derhalve volgens de EU richtlijnen ook niet als rum worden verkocht.

Wat is Drambuie?

Deze likeur komt van het Schotse eilandje Skye en is gemaakt van malt whisky, honing, kruiden en specerijen zoals nootmuskaat, anijs en dergelijke, volgens geheim recept natuurlijk. Erg zoet en ik noem het dan ook altijd de whisky voor zoetekauwen, erg lekker in een Glühwein dus! Overigens komt de naam uit het oude Schots en betekent “de drank die bevredigt”.

Het verschil tussen Bisschopswijn en Glühwein is zeer minimaal. In Nederland is het de gewoonte om Bisschopswijn te maken met sinaasappel en Glühwein met citroen. Dat laatste is typisch een Nederlandse gewoonte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s