Food Trends 2017

Food trends 2017

In de jaren zestig ging ongeveer 85% van de Nederlanders NOOIT naar een restaurant. En, zeg maar ongeveer 10 jaar later ging ongeveer 75% van de Nederlanders WEL uit eten, buiten de deur, in een restaurant. Mijn leeftijdsgenoten weten het nog wel, kaasfondue, Franse bistro, Italiaan en de beroemde Griek met bijbehorend interieur!

Anno 2016 gaan Nederlanders gemiddeld ongeveer twee keer per maand uit eten in groepjes van vier met een gemiddelde uitgave zonder drank van € 27,- per persoon. Leuk om te weten is dat 8% van de restaurantbezoekers van een kortingscoupon gebruik maakt.

Het voorspellen van “echte” trends is dit jaar zeer moeilijk vind ik. In feite zie ik alleen bewegingen die al een aantal jaren sluimerend aanwezig zijn, trends die volgens mij dit jaar enorm gaan doorzetten. Wat dat betreft zitten we in Nederland in een heel duidelijke verandering ten aanzien van onze eetgewoontes, zowel thuis als in een restaurant. Bovendien komen het aantal betaalbare goede restaurants in Nederland steeds dichter bij die van onze ooster- en zuiderburen, zowel in kwaliteit als in kwantiteit.

Goed nu de trends die volgens mij gaan doorzetten en van belang zijn voor de grote eet verandering van de Nederlander.

  1. We gaan tuinieren! In de tuin, op het dak, aan de muur, op het balkon gaan we kruiden tuintjes maken en groente telen. Dat lijkt onbelangrijk, maar ik voorzie dat we met z’n allen een gigantische invloed gaan hebben op de smaakbeleving en de prijs van huis, tuin en keuken producten. We gaan smaak ontwikkelen in groente zodanig dat restaurants wel bijna verplicht zijn om ook een eigen moestuin te hebben. Ook gaan we denk ik beseffen dat wanneer elk huishouden bij- en vlinder vriendelijke planten gaan gebruiken, we weldegelijk het verschil kunnen maken. Het meer regionale seizoengebonden groente eten zet door.

  2. We gaan zelf fermenteren en pekelen. Misschien is de trend wel dat we meer zelf onze producten gaan maken, het is goedkoper, het is (h)eerlijk en je weet wat er in zit. Zelf augurk, yoghurt, tofu, witte kaas, gerookte vis, en wat eigenlijk niet, maken. Met minder zout, minder suiker en met meer verse goede ingrediënten.

  3. Geen voedsel resten. Geen afval. Niets meer weggooien. Een trend van restaurants die alleen nog maar producten gebruiken die anders worden weggegooid. Ziekenhuizen die 1,5 miljoen euro kunnen besparen door niets meer weg te gooien. Recepten waarin de kliekjes en het restvoedsel van gisteren, thuis wordt gebruikt voor de nieuwe gerechten van morgen, waarschijnlijk gaan supermarkten daar ook op inspelen.

  4. Suiker is de nieuwe boosdoener. Vet was de vorige en je ziet dat we in ons denken aan het veranderen zijn. Ingezet, door onder andere, het boek “de voedselzandloper” en het feit dat de supermarkten er ook opgesprongen zijn door andere producten aan te bieden, met betere aanwijzingen in de schappen en veel aandacht in de gratis tijdschriften zoals allerhande van AH. Suiker wordt thuis minder gebruikt en steeds meer vervangen door o.a. Stevia. Maar lucuma zou wel eens DE suikervervanger kunnen worden van 2017. Sapjes worden ook steeds meer gedronken en gezonder en we slaan door in de nieuwe verzinsels zoals de houtskool en rauwe suikerbiet sapjes.

  5. We gaan Proteïne steeds minder uit (rood) vlees halen, maar steeds meer uit andere producten zoals noten, mozzarella, ansjovis, sardientjes, kwark en yoghurt soorten (een opkomende trend overigens, vooral door skyr). Ik ben geen vegetariër maar het blijft me verbazen dat vegetarische gerechten nog steeds voor het merendeel saai zijn en getuigen van gebrek aan creativiteit zowel in onze keuken thuis als in een restaurant. Dus nog lang geen trend ondanks het feit dat het beter wordt. Maar, let op, ik zie steeds meer eetbare insecten ons menu binnen kruipen! Hoog in proteïne, gemakkelijk te produceren en nu al bijna overal te koop, zelfs in supermarkten. De trend van 2017!

Informatie Ingrediënten:

Lucuma (Pouteria lucuma)

De lucuma (Pouteria lucuma) is een subtropisch vrucht

De lucuma is een subtropisch vrucht afkomstig uit de Andes en groeit in Chili, Peru en Ecuador. De plant groeit op gematigde hoogtes tussen de 2700 en de 3000 meter. De vrucht werd voor het eerst gesignaleerd en benoemd door de door ons nu wel bekende Spanjaarden in Ecuador in 1531. In de Filippijnen noemen ze lucuma in het Engels “ eggfruit ” en verwijst naar het gedroogde vruchtvlees die de structuur heeft van een dooier in een hardgekookt ei met een unieke smaak van “maple” en zoete aardappel.