Hete bliksem

De Hollandse Keuken: Hete Bliksem

In de winter zijn wij Nederlanders natuurlijk verzot op onze eigen keuken, ineens komen er stamppotten, eenpansgerechten, snert met of zonder rookworst op tafel.

Ook de “hete bliksem” is zo’n gerecht!

Wat is hete bliksem?

Hete bliksem is een stamppot gemaakt van 2 delen aardappel, 1 deel zure appels, 1 deel zoete appels en 1 deel ui. Traditioneel wordt het geserveerd met plakken gebakken bloedworst en in Gelderland met klapstuk. Tegenwoordig doe je waar je zin in hebt, dus gewoon met rookworst, of draadjesvlees, of Oma’s gehaktbal of speklappen, het maakt niet uit!

Waar komt de naam hete bliksem vandaan?

Doordat de appel veel vocht in zich heeft wordt het gerecht bliksems heet. Dus voorzichtig met de kinderen! Met reepjes gekookte ham en lekkere grove mosterd uit Nederland heet het “donder en hete bliksem”. Met (stoof)peren in plaats van appels heet het “blauwe bliksem”. En als je het in Limburg maakt heet het “hemel en aarde”. De hemel door de paradijselijke appel die onweerstaanbaar in de boom hangt en de aarde verwijst naar de aardappel die in de grond zit.

Wordt de stamppot alleen met zoete aardappels gemaakt dan heet het “stamppot zoetappeltjes” of “pronkjewail” als het gemaakt wordt met gedroogde en gewelde appeltjes. Voor de smaak wordt vaak keukenstroop toegevoegd.

Ingrediënten:

1 kilo kruimige aardappels

500 gr zure appels (bv. Goudreinetten)

500 gr zoete appels (bv. Golden Delicious)

500 gr witte ui

roomboter

1 rookworst (of draadjes vlees enz.)

optioneel: 250 gram spekjes

Bereiding

  1. Schil de aardappels, snijd in blokken.

  2. Schil de appels en verwijder de klokhuizen, snijd in blokken.

  3. Pel de uien en snijd in halve ringen.

Neem een ruime pan en doe er de aardappels in, daarna de appels en uiteindelijk de uien.

Vul de pan met water (of bouillon) totdat alles net onder staat. Breng alles aan de kook en laat ongeveer 15 minuten op een zacht vuur doorkoken.

Bak eventueel de spekjes in een apart pannetje krokant en zet apart.

Als de aardappels gaar zijn giet dan de het overtollige water af en stamp alles door elkaar.

Voeg de boter toe en stamp de hete bliksem tot een smeuïge massa.

Serveer eventueel de uitgebakken spekjes aan tafel erbij.

Serveer met de rookworst.

Probeer en varieer!

Probeer met gebakken plakken bloedworst. Of een scheutje appelstroop door de hete bliksem. Vervang de appels door peren. Doe er wat kaneel doorheen. Alleen met zoete appels. Gebruik zoete aardappels enz.

……..