Laksa uit Singapore

Laksa: hete curry soep

Laksa: hete curry soep

Uiteindelijk heb ik 10 jaar in Singapore gewoond en een van de dingen die je daar culinair van opsteekt is het eten op straat! Niet alleen omdat het er overal kan, maar ook omdat het er 24 uur per dag warm is, en je dus altijd buiten kan zitten! Bovendien zijn er plekken waar alles de hele dag open blijft. Mijn favoriete gerecht is Laksa, WOW wat een gerecht. Hier een recept uit de serie “smokkelen mag”.

Wat is Laksa?

Laksa is een hete curry soep gebaseerd op kokosmelk met noedels, met de kleur van een vlammende zonsondergang en allerlei spannende ingrediënten zoals garnalen, taugé, gekookt ei enz. Het gerecht is zooooooooooooooo lekker dat het bijna verslavend is. Zelf maken kan, maar is te ingewikkeld. Sinds ik de beste “Laksa uit een pakje” ook in Nederland heb gevonden komt dit gerecht in mijn serie “smokkelen mag”.

Laksa in Singapore
de plek met de beste Laksa van Singapore en dus van de wereld!

Waar komt Laksa vandaan?

Het Chinese woord 辣沙, betekent zoiets als heet (als in spicy) zand vanwege de fijngemalen gedroogde garnalen in het curry vocht. Het komt uit de samensmelting van de Chinese en de Maleisische keuken (Peranakan keuken), ontstaan door de huwelijken tussen Chinese mannen en Maleisische vrouwen (Nonya) in Maleisië en Singapore. In de wijk Katong in Singapore hebben de chinezen het gerecht beroemd kunnen maken, ik vond dat ze daar de lekkerste Laksa hadden van Singapore en dus van de wereld. Maar gelukkig kunnen Singaporezen daar eindeloos over discussiëren.

Recept

laksa

Dus wat je nodig hebt is een pak Singapore Laksa van het merk “prima taste”. Het bestaat uit noedels, Laksa paste en gedroogde kokos poeder. Geen kunstmatige smaken, preserverings stoffen of kleurstoffen. Ik heb het gevonden in toko’s in Haarlem en de Aziatische markten in Maastricht, Den Haag en Beverwijk. Zie dit pak als de basis, er moeten nog ingrediënten in maar GEEN smaakmakers. Echt geloof me, deze is zo goed dat het niets meer nodig heeft. Het is ook net zo heet als het moet zijn en dat is voor Nederlandse begrippen aan de hete kant. Verdun eventueel met water.

Voor een persoon:

1 pak Singapore Laksa van Prima Taste

500 ml water

1 hard gekookt ei

Handvol taugé

100 gr gekookte garnalen (of kip of surimi of een combinatie)

Bereiding:

Giet het water in een pan en voeg de Laksa pasta en de kokospoeder erbij. Flink roeren en aan de kook brengen. Voeg de noedels toe en zet het vuur laag. Na 6 minuten taugé, gekookte ei en de garnalen toevoegen. Na een minuut is het klaar. Serveer in grote kommen met zo’n lekkere Chinese lepel en stokjes (of een vork). In Katong worden de noedels vaak klein gesneden zodat alles met een lepel kan worden gegeten. Slurpen maar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s