De mirakel bes: Synsepalum dulcificum

Suiker en de miraculeuze oplossing

Ik probeer altijd te vermijden om stukjes te schrijven die te wetenschappelijk worden omdat het voor veel mensen saai is om te lezen, maar vooral ook omdat er anderen zijn die er al zeer goede artikelen over hebben geschreven. Maar omdat er een rood besje bestaat in West Afrika die onze suikerverslaving zou kunnen bevredigen zonder suiker, toch even iets over de gevaren van “onze” suiker inname in Nederland.

Wat is suiker?

Witte suiker is glucose en wat er veel in fruit zit heet fructose. Koolhydraat is de scheikundige naam voor suiker.

Waarom is het slecht?

Ken je nog dat testje uit je jeugd, waarbij je een stukje brood in je mond moest doen en na een tijdje werd het zoet?

Dat komt omdat koolhydraten glucose moleculen bevatten en in ongezonde vorm in brood, rijst, pasta, mais en aardappel zitten. De koolhydraten die snel door het lichaam worden opgenomen brengen de bloedsuikerspiegel omhoog en die moet volgens ons lichaam weer snel naar beneden. En dat doet het door de alvleesklier een seintje te geven om insuline te maken. We krijgen dus teveel insuline in het bloed en hebben ook steeds meer insuline nodig om hetzelfde resultaat te bereiken en dat kan tot diabetes leiden.

Traditionele Vervangers:

Stevia is een goed product mits je het in de reform winkels koopt. En honing kan ook als je een beetje kwaliteit koopt.

Maar nu de toekomst, de miracle berry!

Maar eerst naar het verleden. Chevalier des Marchais, een leuke fransman, stroopte de westkust van Afrika af om alle planten te documenteren. En in 1725 documenteerde hij de mirakel bes (Synsepalum dulcificum of Sideroxylon dulcificum). Hij observeerde dat de lokale bevolking vlak voor de maaltijd enkele bessen aten. Het grappige van deze bes is dat er een stof in voorkomt, miraculin (leuke woordspeling!), die bij ons op de smaakpupillen gaat zitten en wanneer we dan zuur tot ons nemen (pH gehalte veranderd in de mond) de smaaksensatie zuur en bitter veranderd dan in zoet.

In feite kun je dus gerechten zonder suiker serveren die bitter of zuur zijn door de klant voor het eten een miraculin pil op te laten zuigen. Dus genieten van de meest waanzinnige toetjes zonder suiker te eten. Het kan al in een restaurant in Tokyo.

Het oogsten van de bessen is niet eenvoudig want er zijn er eigenlijk te weinig van. Gelukkig heeft een Japans team onder leiding van Tadayoshi Hirai zich over het probleem gebogen en de stof miraculin in tomaatjes gestopt. Het kan nu bijna op grote schaal geproduceerd worden dus mijn voorspelling is dat het niet lang meer zal duren of we kunnen suikervrij zoet eten!

Maar kun je niet zo lang wachten?

On-line zijn ze al te koop onder de naam miracle berry of miracle fruit. Ook heeft bol.com een kookboek (ebook) te koop: The Miracle Berry Diet Cookbook

Flavour-tripping parties

Tja het kan natuurlijk niet uitblijven, de feestgangers krijgen ieder een tablet en die zuigen ze op zodat de gehele tong een laagje miraculin bevat. En dan kun je ongeveer 20 minuten los op citroen, groene appel, azijn enz.

……..