Hummus, humus, humoes en Tahin

Hummus, humus, humoes & Tahin

Deze blog gaat over hummus. In het Arabisch heten kikkererwten (of ook wel garbanzo bonen) hummus, en het lekkere smeerseltje “ḥummuṣ bi ṭaḥīna” oftewel kikkererwten met tahin (tahini). Tahin is sesamzaadjes pasta en ook heel eenvoudig zelf te maken, dus die gebruiken we als basis.

In de beroemde schijf van vijf van het voedingscentrum staat dat we elke week peulvruchten moeten eten. De vruchten van de vlinderbloemenfamilie (mooi woord!) bestaan uit een vruchtblad met meerdere zaden erin en worden peulvruchten genoemd. Bekende voorbeelden zijn onze doperwten en snijbonen. Maar ook kikkererwten zijn peulvruchten en gedroogd te koop of nat in een blik te verkrijgen.

Eerst zal ik een recept geven van hoe we hummus zeer snel kunnen maken en daarna hoe we tahin gewoon thuis kunnen maken. Deze eenvoudige gerechten staan zoals gewoonlijk in de serie “appeltje-eitje”. De serie “appeltje-eitje” bestaat uit gerechtjes die heel eenvoudig te bereiden zijn met een naar mijn mening heel lekker resultaat.

Voor de vegan mensen onder ons. Gooi het kikkererwten vocht niet weg maar maak aquafaba!

Recept voor zeer snelle hummus

1 blik (400 gr) kikkererwten uitgelekt (bewaar 2 el van het vocht)

2 el tahin uit een pot of de zelf gemaakte

1 teentje knoflook

Citroensap van een halve citroen

Bereiding

Gooi alles in een keukenmachine of blender met de 2 el kikkererwten vocht. Doe Bzzzzzz en klaar is het. Is het te droog voeg nog een scheutje olijfolie toe. Proef en voeg zout of peper toe als je het te flauw vindt. Verse koriander mag ook of twee scheutjes tabasco, zo los uit de pols. Alles mag!

Serveer in een mooi schaaltje met een beetje olijfolie en een aantal kikkererwten erop. Lekker als brood (pitabrood) dip, maar ook bij kofte, lamskarbonade en salades

Maar nu de basis, de tahin. Zelf maken is heel simpel en veel goedkoper en lekkerder dan uit het potje.

Ingrediënten:

500 gram sesamzaadjes

3 el goede sesamolie of olijfolie

Bereiding:

Leg de sesamzaadjes op een bakplaat en schuif in een voorverwarmde oven van 180 C. Mijn oven doet er 15 minuten over voordat ze lichtbruin zijn. Let op, te donker maakt de tahin te bitter. Uiteraard kun je de zaadjes ook gewoon op laag vuur in een koekenpan roosteren.

Doe de afgekoelde sesamzaadjes in de keukenmachine en maak er een pasta van. Voeg daarna langzaam wat olie toe totdat je de juiste smeuïgheid hebt.

Proeven! Gebruik je de tahin voor een puur tahin sausje dan voeg je er knoflook, citroensap, water en wat zout aan toe. Ga je Hummus maken dan volg je het recept hierboven en laat je de saus zoals het is.

Serveren: Kan in feite als sausje, aangelengd met water, overal bij. Denk aan dressing, bij vlees, met geroosterde groentes (aubergine!).

Bewaren: Bewaar in de koelkast in een gesteriliseerde glazen pot met een klein laagje olie erop. In mijn koelkast blijft het dan 4 weken goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s