Raita

Bij curry’s kun je het beste “coolers” serveren. En raita is de bekendste. Ze nemen tijdens het eten de hitte weg van de curry en zorgen bovendien voor een koele zachte smaak sensatie. Raita op basis van yoghurt en fruit is mijn absolute favoriet en valt in de serie “appeltje eitje” omdat het zo gemakkelijk te maken is. Klik hier voor al mijn curry posts.

In de 19de eeuw is het woord raita voor het eerst gedrukt verschenen, het komt uit het Hindi en is een samentrekking van het woord rajika (Sanskriet) hetgeen zwarte mosterd betekent en tiktaka wat scherp of heet betekent.

Fruit raita

Ingrediënten

500 ml Griekse Yoghurt

100 gr walnoten

100 gr pitloze groene druiven gehalveerd

1 grote banaan in kleine stukjes gesneden

1 tl komijnzaadjes

(geen suiker, maar het kan)

Bereiding

Roer vlak voordat je gaat eten alle ingrediënten door de gekoelde yoghurt. Garneer met wat komijnzaad, en eventueel wat paprikapoeder of kleine stukjes rode chili.

Komkommer raita

Ingrediënten

500 ml Griekse Yoghurt

1 Komkommer in kleine stukjes gesneden

1 groene peper ontlijst, ontpit en in zeer kleine stukjes gesneden

1 tl zout

0,5 tl komijnpoeder

Bereiding

Leg de lokjes komkommer in een vergiet en strooi er een theelepel zout over. Laat intrekken (10 min) en uitlekken. Meng de uitgelekte komkommer met de chilli en de komjn. Koel het in de ijskast voor het serveren.