Raita

Raita

Bij curry’s uit India kun je het beste “coolers” serveren. En raita is de bekendste. Ze nemen tijdens het eten de hitte weg van de curry en zorgen bovendien voor een koele zachte smaak sensatie. Raita op basis van yoghurt en fruit is mijn absolute favoriet en valt in de serie “appeltje-eitje” omdat het zo makkelijk te maken is.

In de 19de eeuw is het woord raita voor het eerst gedrukt verschenen, het komt uit het Hindi en is een samentrekking van het woord rajika (Sanskriet) hetgeen zwarte mosterd betekent en tiktaka wat scherp of heet betekent.

In deze blog beschrijf ik twee soorten raita, die met fruit en die met komkommer. In feite is elke raita simpel, dikke lobbige yoghurt met je eigen favoriete ingrediënten er doorheen. Dus zie dit als indicatie! De fruit raita is erg populair binnen mijn vriendenkring en dat komt ook omdat het recept (als je dat zo mag noemen) uit een hotel in Lucknow komt waar ik drie maanden heb gewoond.

Fruit raita

Ingrediënten

500 ml Griekse Yoghurt

100 gr walnoten

100 gr pitloze groene druiven gehalveerd

1 grote banaan in kleine stukjes gesneden

1 tl komijnzaadjes

(geen suiker, maar het kan)

Bereiding

Roer vlak voordat je gaat eten alle ingrediënten door de gekoelde yoghurt. Garneer met wat komijnzaad, en eventueel wat paprikapoeder of kleine stukjes rode chili.

Komkommer raita

Ingrediënten

500 ml Griekse Yoghurt

1 Komkommer in kleine stukjes gesneden

1 groene peper ontlijst, ontpit en in zeer kleine stukjes gesneden

1 tl zout

0,5 tl komijnpoeder

Bereiding

Leg de blokjes komkommer in een vergiet en strooi er een theelepel zout over. Laat intrekken (10 min) en uitlekken. Meng de uitgelekte komkommer met de chilli en de komijn. Koel het in de ijskast voor het serveren.

Raita

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s