Het nieuwe drinken: Hopwater!

Dan denken we dat we alles gehad hebben en dan blijkt dat we letterlijk door de zure appel heen moeten bijten. Want zuur in drankjes is slecht voor het glazuur!

Suiker

Stel je voor, je bent een tand. In je tandplak zitten bacteriën die de aanwezige suikers in je drankjes omzetten in zuren en die veroorzaken gaatjes daar waar je het minst poetst. Wordt er Stevia (E960) gebruikt zoals bijvoorbeeld in light en zero frisdranken dan voorkom je dit probleem.

Zuur

Het is zuur, maar de aanwezige zuren in onze drankjes verspreiden zich over de beschermlaag van onze tanden, het tandglazuur, en tast deze laag aan. Dat wordt tanderosie genoemd. Drink je geen frisdranken en wijn, maar enkel en alleen water, thee, koffie, en melk dan is er geen probleem. Maar leef je dan nog plezierig!

Speeksel

Ons speeksel is in staat om de zuurgraad van onze mond neutraal te houden. De mate waarin dit ook daadwerkelijk kan gebeuren, of de snelheid waarmee dat gebeurt, wordt ook wel aangeduid als de bufferindex. Dus even heel simpel, een drankje dat lang zuur blijft in de mond heeft een hoge bufferindex en het duurt dus langer voordat het speeksel deze zuren heeft geneutraliseerd. Het voedingscentrum beveelt daarom ook water aan maar voeg er fruit, citroen of groente aan toe met wat citroensap. Dat kan dan wel weer! Je mag water gewoon vervangen door bruisend bronwater uit de supermarkt.

Conclusie

Gaatjes ontstaan door (teveel) suiker en tanderosie door teveel zuur in drank en voedsel! Bijna alle frisdranken zijn daarom niet gezond om te drinken, dus ook alle calorie arme drankjes. Nu is koolzuur gelukkig geen zuur en dus mag er gerust prik in je drankje zitten. Wat ook helpt is gewoon drinken met een rietje (ranja met een rietje, weet je nog?).

Het goede nieuws

Stel er wordt een nieuw drankje op de markt gebracht. Heel weinig suiker, heel weinig zuren, gemaakt met gewoon water en wat gezonde ingrediënten EN het is ook nog lekker en fris! In de winkel heet het alcoholvrij bier, maar noem het gewoon Hopwater en die rare associatie met bier en radler is weg en de goede link naar water is geïntroduceerd. Pus dat Hopwater maar 50 KCAL per glas van 250 ml heeft.