Het nieuwe drinken: Hopwater!

Hopwater!

Denken we dat we alles gehad hebben en dan blijkt dat we letterlijk door de zure appel heen moeten bijten. Want zuur in drankjes is slecht voor het glazuur!

Suiker

Stel je voor, je bent een tand. In je tandplak zitten bacteriën die de aanwezige suikers in je drankjes omzetten in zuren en die veroorzaken gaatjes daar waar je het minst poetst. Wordt er Stevia (E960) gebruikt zoals bijvoorbeeld in light en zero frisdranken dan voorkom je dit probleem.

Zuur

Het is zuur, maar de aanwezige zuren in onze drankjes verspreiden zich over de beschermlaag van onze tanden, het tandglazuur, en tast deze laag aan. Dat wordt tanderosie genoemd. Drink je geen frisdranken en wijn, maar enkel en alleen water, thee, koffie, en melk dan is er geen probleem. Maar leef je dan nog plezierig!

Speeksel

Ons speeksel is in staat om de zuurgraad van onze mond neutraal te houden. De mate waarin en de snelheid waarop dat gebeurt wordt aangeduid als de bufferindex. Dus even heel simpel, een drankje dat lang zuur blijft in de mond heeft een hoge bufferindex en het duurt dus langer voordat het speeksel deze zuren heeft geneutraliseerd. Het voedingscentrum beveelt daarom ook water aan, en voeg er gerust fruit, citroen of groente aan toe met wat citroensap. Want dat kan dan wel! Je mag water vervangen door bruisend bronwater uit de supermarkt.

Conclusie

Gaatjes ontstaan door (teveel) suiker en tanderosie door teveel zuur in drank en voedsel! Bijna alle frisdranken zijn daarom niet gezond om te drinken, dus ook alle calorie arme drankjes. Nu is koolzuur gelukkig geen zuur en daarom mag er gerust een prikje in je drank zitten. Wat ook helpt is gewoon drinken met een rietje (ranja met een rietje, weet je nog?).

Het goede nieuws

Stel er wordt een nieuw drankje op de markt gebracht. Heel weinig suiker, heel weinig zuren, gemaakt met gewoon water en wat gezonde ingrediënten EN het is ook nog lekker en fris! In de winkel heet het alcoholvrij bier, maar noem het gewoon Hopwater en die rare associatie met bier en radler is weg en de goede link naar water is geïntroduceerd. Pus dat Hopwater maar 50 KCAL per glas van 250 ml heeft. Een glaasje rode wijn is al gauw 80 en, als het goed is, geen 250 ml.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s