Paneer of Panir: Maak het gewoon zelf!

Paneer of Panir: Maak het gewoon zelf!
mooie blauwe schaal doet wonderen

Paneer of panir is een zachte kaas die gemaakt wordt van volle koemelk. De Indiase hindoes mogen geen runderen eten en dus is een kaas gemaakt van volle melk met een toevoeging van een zuur zoals citroensap of azijn zeer geschikt als vleesvervanger. Ik gebruik vaak yoghurt als zuur omdat ik het idee leuk vind dat je Paneer maakt met een zuivel product, maar ook omdat ik het in India alleen maar gezien heb met yoghurt.

In het Hindi is het woord kaas panīr en dat komt uit het Perzisch. Onze Turkse vrienden gebruiken het woord peynir voor kaas.

En omdat Paneer in feite niets anders is dan verhitte volle melk dat door toevoeging van een zuur zich splitst in water (wei) en eiwitten (caseïne), waarvan de caseïne dus de gemakkelijk te verwerken paneer is, is het zeer eenvoudig zelf thuis te maken.

Paneer of Panir: Maak het gewoon zelf!

Paneer wordt, behalve als vleesvervanger in de curry, gebruikt in een aantal hele bekende vegetarische gerechten zoals saag paneer en palak paneer.

Ingrediënten

1 lt volle melk

2 el citroensap of witte wijnazijn of 4 el yoghurt

Kaasdoek of een ander doek

Bereiding

Breng de melk aan de kook en zet het vuur laag.

Voeg het zuur toe. De melk gaat nu stremmen (schiften) in wei (vocht) en wrongel (het kaas). Voeg meer toe als het niet gaat scheiden. Laat alles 10 minuten rustig even staan.

Doe een kaasdoek in een vergiet en giet het mengsel erin. Laat met een gewicht erop (bijvoorbeeld pannetje met water) 2 uur uitlekken.

Snij in blokjes en laat het stijf worden in de ijskast. Je kunt het voor alles en nog wat gebruiken, dus gebruik je fantasie! Curry, pasta saus, broodbeleg, salades, soep enz. enz..

Paneer of Panir: Maak het gewoon zelf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s