TomTato

schattig toch, dat slakje!

TomTato of Pomato, dat is de vraag. Hoe noem je een plant dat boven de grond gezellige kerstomaten produceert en onder de grond lekkere witte aardappels? “Patat met Ketchup” wordt het ook wel genoemd. Refererend naar de niet Amerikaanse gewoonte om patat met ketchup te eten.

Al in 1977 slaagde het Max Planck instituut in Duitsland erin om een Pomato plant te produceren, helaas zonder tomaten en aardappels. Pas in 1994 waren ze erin geslaagd om het met vruchten te kweken.

In 2009, in een Keniaanse gevangenis (kiambu), zijn gevangenen uit hongersnood en plaatsgebrek begonnen met het enten van de twee planten en in 2011 is het hun ook daadwerkelijk gelukt en hebben ze het resultaat wereldkundig gemaakt. Nu zijn ze in Afrika bezig om de tomaat ook op een zoete aardappel te enten.

Maar het was het Engelse bedrijf Thompson and Morgan die in 2013 de TomTato commercieel op de markt heeft gebracht als een van de oplossingen om meer voedsel op minder grond te kunnen produceren. De twee planten zijn op elkaar geënt en derhalve genetisch van elkaar gescheiden en dat kan goed omdat beide planten behoren tor de nachtschade familie. Dus we kunnen het niet zaaien maar wel creëren! Een TomTato plant kan ongeveer 500 tomaten en 2 kg aardappels per seizoen produceren. En het is ook zeer geschikt voor je tuin of balkon.

Er zijn meer groentesoorten die binnen de nachtschade familie vallen, Aubergine, Chili, en tabak behoren daartoe. Met de Aubergine zijn ze al ver gekomen, en omdat Aubergine in het Engels “eggplant” heet was de “patat met ei” plant (eggtato) geboren. Maar deze bestaat nog niet.

Maar wat kun je doen met Tomaten en Aardappels. Dit is een geweldig recept, lekker en eenvoudig te maken.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg aardappels in bootjes gesneden

250 gr kerstomaten of in tomaat in partjes gesneden

3 takjes rozemarijn

2 teentjes geperste knoflook

2 el olijflie

Versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Neem een bakplaat en leg er een vel bakpapier op. Hussel de aardappel bootjes met de olijfolie en de tomaten met alle andere ingrediënten door elkaar. Doe het mengsel 15 minuten in de oven. Roer het mengsel goed om en rooster het nog eens voor 15 minuten.

Serveer met een klodder romige Griekse yoghurt!

tomtato

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s