Het Champagnehuis Taittinger

Het Champagnehuis Taittinger

Taittinger. Ik vind champagne heerlijk en proef ook vaak de verschillen tussen de verschillende huizen. En Taittinger heeft een frisheid die mij aanspreekt voor een prijs die nog te doen is. De toeristische excursies die gedaan worden in de champagnehuizen zijn een goede bron van inkomsten, en omdat je toch een bewaar kelder moet hebben kun je dat goed commercieel combineren. De excursie kost 90 Euro (augustus 2017) met het proeven van 3 champagnes per persoon dus dat is best prijzig. Maar eerlijk is eerlijk de Engelstalige rondleiding was heel erg goed! Sprankelend en met veel kennis en humor.

De geschiedenis van dit huis is complex maar wel erg interessant. Dus ik ga een poging doen om er een leesbare versie van te maken.

Het begint allemaal in 1734 met Jacques Fourneaux die met ondersteuning van de plaatselijke monniken wijn is gaan maken. Zijn achterkleinzoon Jérôme vond een partner Antoine Forest in 1820 en startte het zeer succesvolle bedrijf Forest-Forneaux voor export van Franse wijn naar onder andere Amerika.

En dan denk je dat alles blije bubbels zijn, maar nee hoor WWI breekt uit en een gewonde Pierre Taittinger (toen al van een wijnhandel familie) werd naar het toenmalige Franse hoofdkwartier, het net onder Épernay gelegen, 18de-eeuwse kasteel de la Marquetterie getransporteerd. Pierre werd verliefd op het gebouw.

Forest-Forneaux ging bijna failliet door de oorlog en de drooglegging in Amerika dus Pierre zag zijn kans schoon en kocht het kasteel in 1930. Pas in 1932 werd er voor het eerst champagne geproduceerd onder de Taittinger naam en het champagne huis werd een groot succes.

Het Champagnehuis Taittinger

Zo, mag nu dan eindelijk de champagne open? Nee! De Taittinger familie kocht het voormalige paleis van Theobald IV in Reims (Rue de Tambour) als hoofdkantoor en voor de, door de Romeinen uitgehakte, kalken kelders “Crayères” genoemd. Het Taittinger huis is een van de vijf huizen die beschikking hebben over deze unieke kelders. Het bruisende succes steeg de familie naar het hoofd en de familie ging hevig investeren in andere luxe producten en dat leidde tot dermate hoge financiële problemen (1990) dat verkoop van het Taittinger merk aan de Starwood Hotel Group noodzakelijk werd (2005). Wow een Franse champagne in handen van een Amerikaans bedrijf! De hele Franse champagne wereld ging achter de familie staan en daardoor kon Pierre-Emmanuel Taittinger het in 2006 terug kopen.

Zo nu mag eindelijk de champagne geserveerd worden. Taittinger bezit nu vier kilometer Crayères en die hebben we bezocht in Reims. Ook hebben ze daar een mooie moderne proeverij. Er liggen veel Comtes de Champagne en Comtes de Champagne Rosé onder de grond. Ook bezitten ze 288 hectare en dat is veel. De voorspelling is dat 2017 een heel mooi jaar gaat worden voor een cuvée “millesimé” met het oogstjaar 2017. En dat zeggen ze natuurlijk elk jaar!

Het Champagnehuis Taittinger

Nu ben ik altijd heel erg nieuwsgierig naar wat zo’n familie nu eigenlijk doet met de nieuwe wijnwerelden want er komt natuurlijk een moment dat mensen daar de bubbels vandaan gaan halen.

Claude Taittinger heeft in 1987 ongeveer 56 hectare gekocht in Napa (Carneros) en tegenwoordig worden zijn bruisende wijnen gezien als een van de beste vervangers voor de echte Champagne!

“I drink Champagne when I win, to celebrate… And I drink Champagne when I lose, to console myself.”
Napoleon Bonaparte

Het Champagnehuis Taittinger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s