
Massa de pimentão, deze paprika smaakmaker maakt je gerecht Portugees! Voor marineren, voor inwrijven of gewoon in de soep gooien. Het is dus geen dip! Zoek je die wel dan moet je kijken bij Muhammara, de Arabische dip. Dit recept van de paprikasaus laat zien hoe je de basis saus maakt en in een pot kan bewaren. De smaak is heel intens met een Portugese tzing erin maar zonder de hitte van chili. Later bij gebruik kun je er knoflook en olijfolie aan toevoegen en sommigen doen er ook een pepertje door.

Ingrediënten
10 rode paprika’s ontdaan van zaadjes, lijsten en steeltjes in mooie repen van 4 cm gesneden.
Neem een vergiet en een schone theedoek of kaasdoek. Leg er een laagje paprika in en bestrooi royaal met zout, doe dat laagje voor laagje. Sluit het doek en zet er een zware pan op. Heb je de tijd dan laat je het zo 3 dagen uitlekken. Anders een dag en dan goed al het vocht eruit wringen. Spoel het zout van de gesneden paprika af en maal tot een gladde saus met een staafmixer of keukenmachine.
Er zijn mensen die zetten de paprika nu 2 uur in een oven van 120 graden. Verwijder dan de vellen en maal tot een gladde saus met een staafmixer of keukenmachine. Ik vind het rauw een stuk lekkerder.

Als je deze basis saus wil gebruiken dan kun je fijngesneden verse knoflook toevoegen en wat olijfolie. Je kunt er ook vis en varkensvlees mee insmeren en daarna in de oven grillen.
Ingrediënt uitgelicht
Paprika

Deze tropische groente is lid van de nachtschade familie net zoals de aardappel, de aubergine en de tomaat. Paprika (Capsicum annuum) behoort tot het geslacht Capsicum. Tot deze soort behoren zowel de hete peper (Spaanse peper) als de zoete peper (paprika).
De rode paprika is wat zoeter dan bijvoorbeeld de groene en is een zoete variant van de rode pepers.
De herkomst is Zuid- en Centraal- Amerika, de oudste fossiele resten dateren uit 6100 voor Christus (Ecuador). Columbus heeft deze groente naar Europa gebracht.
Paprika komt voor in verschillende kleuren. De groene en de minder bekende paarse paprika’s hebben een wat scherpe smaak, terwijl de rode, gele, witte en oranje variëteiten eerder zoet smaken. De groene paprika is eigenlijk een onrijpe vrucht die bij volledige rijpheid rood kleurt.
Paprika is rijk aan vitamine C en ook bevat de vrucht een hoog gehalte aan foliumzuur.
