Hutspot met klapstuk

Hutspot met klapstuk

Deze blog gaat over een bekend gerecht uit de nederlandse keuken: Leidse Hutspot met klapstuk. En we beginnen zoals gewoonlijk met de geschiedenis.

We klappen uit de school

De bevrijding van Leiden op 3 oktober 1574. Deze gebeurtenis vieren we nog steeds met het eten van hutspot en haring met witbrood. De Spanjaarden hebben vrij onverwachts hun belegering gestaakt toen de watergeuzen verschenen en lieten een pot achter met groenten (wortelen en pastinaak), vlees en spek door elkaar gehusseld. Geen aardappels dus, want die zijn pas later samen met mais en tomaat door de Portugezen naar Europa gebracht.

Deze Spaanse hutspot verschijnt in het kookboek van Antonius Magirus uit 1612. In een recept legt hij uit “Hoe dat men een goede menghelinghe oft Spaenschen huspot maecken sal, int Spaens gheheeten: oglia potrida.” Tegenwoordig noemen we dat in de spaanse keukenOlla podrida“.

Ingrediënten voor 4 personen

1 kg klapstuk (runderborst)

Voldoende runder bouillon om vlees onder te zetten

1 kg kruimige aardappels, in blokken gesneden

1 kg winterwortel, in blokken gesneden

500 gr witte uien, in halve ringen gesneden

100 gr roomboter

Peper en zout

Bereiding

Leg de klapstuk in een braadpan en zet het onder met de runderbouillon. Voeg wat zout toe en breng het aan de kook. Laat het vlees ongeveer 3 uur sudderen.

Haal het vlees uit de pan en houd warm. Voeg de aardappels, de wortels en de uien toe aan het overgebleven vocht. Laat minimaal 15 minuten koken. Als de aardappels gaar zijn giet dan de het overtollige water af en stamp alles door elkaar. Voeg de boter toe en stamp de hutspot tot een smeuïge massa. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snij het vlees in plakken en serveer.

Ingrediënt uitgelicht

Klapstuk

Het rund heeft korte ribben (klapribben) en het vlees dat daarvan gesneden wordt heet runderborst of klapstuk. Omdat dit vlees geruime tijd gestoofd moet worden noemt men het ook stoofvlees. Het vlees krijgt zijn specifieke smaak doordat het met kleine vetrandjes is doorregen.

Erg leuke variant: Hutspotkoekjes

Ingrediënten voor 12 stuks

300 gr vastkokende aardappels geschild

100 gr winterwortel gewassen

1 witte ui gesnipperd

Teentje knoflook geperst

30 gr Peterselie fijngesneden

6 el olijfolie

Peper en zout

Bereiding

Rasp de aardappel en de wortel in een keukenmachine of gewoon ouderwets met de hand. Doe alles in een kom en voeg de knoflook, ui en peterselie toe. Breng op smaak met wat peper en eventueel wat zout. Neem een ruime koekenpan en bak met 2 el olijfolie 4 hutspotkoekjes in 4 minuten per kant goudbruin en een beetje krokant.

Serveer deze groentekoekjes bij de borrel of als bijgerecht met draadjesvlees, gehaktbal. Ook lekker als vegetarische maaltijd met groente en vegaburgers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s