sānsān in Rotterdam

sānsān in Rotterdam

Van alle grote Chinese keukens vind ik de Sichuan keuken het lekkerst en ik was dan ook zeer verrast om te horen dat Rotterdam een van de beste Sichuan restaurants in Nederland herbergde, sānsān. Eigenaar Zhang Hu is ook eigenaar van de in “Lekker” genoteerde Chinese restaurant Alexander te Leiden en heeft de in China tot meester-kok opgeleide chef-kok Li weten te strikken voor sānsān dat alleen gerechten uit de Sichuan keuken serveert.

Wat is de Sichuan Keuken (四川菜)?

Deze keuken is ontstaan in het westen van China in de provincie Sichuan. Het grote misverstand over deze keuken is dat de gerechten heel “heet” zijn van de Sichuan pepers (HUĀ JIĀO,花椒). Dat is niet helemaal waar, de hitte komt namelijk gewoon door de Chili dat ergens in de 16de eeuw door de Spanjaarden uit Zuid-Amerika zijn gehaald en in China zijn terecht gekomen. Je proeft in Sichuan gerechten al gauw verse geurig gekruide ingrediënten en het kan best pittig zijn. Maar niet zo pittig als in de Mexicaanse of in de Indiase keuken. Denk ook aan malse lente-uitjes, verse knoflook en gember, bonenpasta, gedroogde chili EN dus de beroemde Sichuan peper. Deze “peper” is geen echte peper, maar behoort tot dezelfde plantenfamilie als de citrusvruchten, namelijk tot de Wijnruitfamilie (Rutaceae). De “peperkorrels” bestaan uit de gedroogde schillen van de kleine vruchtjes van een aantal soorten in het geslacht Zanthoxylum. De Sichuan peper heeft een lichte citroensmaak en is niet zozeer pittig, maar creëert bij aanraking met de tong tijdelijk een tintelend, verdovend, effect.

De unieke smaaksensatie van vooral de Sichuan peper (ma) en de gedroogde chili pepers (la) is uniek voor deze Chinese keuken en wordt ook wel Ma La genoemd.

Het restaurant

Goed, terug naar het restaurant sānsān van eigenaar Zhang Hu. Sān (三) betekent drie, en sānsān dus 33, een knipoog naar het adres Hang 33 in Rotterdam. Het nummer is geen geluksnummer in China maar wel in Nederland natuurlijk. In China is het een goed nummer want het staat voor leven of het leven. Geopend op 23 april 2012 met een mooi modern interieur ontworpen door James Chiew Design uit Rotterdam is het heerlijk eten tussen overwegend Chinese mensen dus blijkbaar zijn de smaken ook voor hen identiek. Geruststellend! Wij hebben ossenhaas gegeten (sour & spicy beef), mooie grote portie met een zeer pittige saus over echt mals vlees op een bed van taugé. Veel Umami, heerlijk. De mix van azijn (?), knoflook, gember, chili, sesam olie en koriander wervelt door je mond en doet je verlangen naar de volgende hap.

Ik hou van eend, dus de Sichuan eend besteld, nou die was lekker, niet normaal meer! Heel mals met voldoende Sichuan bloemen in een zeer lekkere saus. Eend hoort vet te zijn want dat komt de smaak ten goede. Het bruine vlees was met vlagen krokant en de saus was zo lekker dat ik het maar door mijn kommetje rijst heb gedaan. Lekker met thee.

Vooraf een assortiment aan dumplings genomen, niet doen, dat eet je elders veel lekkerder. Wat voor mij echt het verschil maakte waren de authentieke smaken zoals ik die in China en Singapore heb geproefd! Dus ik kan dit restaurant echt aan iedereen aanbevelen. Ook de rijst was lekker en kleefde goed aan elkaar zoals het hoort. De schade was Euro 55,- voor twee personen dus dat levert bij mij een enorme prijs kwaliteit op.

Serveren wordt gedaan door Chinese vrouwen en dat vind ik altijd erg prettig vanwege de kennis die ze hebben over hun eigen keuken en uit nostalgische overwegingen.

Van mij krijgt sānsān 5 uit 5 culiflowers.

Recensie: sānsān in Rotterdam

Januari 3, 2018 Hang 33, 3011GG Rotterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s