Spoom, het mooiste recept

mooie oude champagne glazen

Deze blog gaat over de spoom. December kan de maand zijn voor wat uitgebreidere menu’s! Voor de mensen die het niet al te moeilijk willen maken maar toch veel gezellige gangen op tafel willen toveren kunnen onder de tag “kerst” kijken voor wat ideeën. Zo’n idee is de spoom, een lekker fris drankje of tussengerechtje om de smaakpupillen weer te neutraliseren tussen twee gangen, meestal tussen het (tweede) voorgerecht en het hoofdgerecht. Of tussen een vleesgerecht en een visgerecht. Meestal wordt het gemaakt van (sorbet) ijs, champagne, citrus enz. Een spoom wordt ook wel een “’boisson frappée” genoemd.

Deze spoom is heel lekker en erg makkelijk te maken. Dus hier het mooiste Spoom recept!

Ingredienten per Spoom

Beetje triple sec of andere likeur

Bolletje vanille (room) ijs of sorbet

Zeven-Up of Champagne

Daar gaan we: We nemen een hoog Champagne glas. Doen er een scheutje Triple Sec of andere likeur in. Bolletje vanille roomijs of sorbet erbij en afgieten met 7-up. Klaar!

Het oorspronkelijke recept heb ik jaren geleden gekregen van een chefkok met de kanttekening erbij dat zijn gasten (van zijn sterren restaurant!) de spoom met 7-up lekkerder vonden dan die met de champagne. Er komt een soort schuimlaagje op en je gasten denken dan aan eiwitten en gecompliceerd maar het is eigenlijk net zo simpel als het maken een mix drankje.

Serveer meteen met eventueel een lang dun lepeltje in het glas. Ik leg de glazen NIET in de vriezer omdat ik juist denk dat wanneer het roomijs een beetje gaat smelten het ook romiger wordt.

Natuurlijk kun je variëren met van alles: Doop de rand van de glazen in citroen sap en daarna in de suiker voor een leuk randje. Neem appelsorbet en serveer met cider. Neem citroen sorbet voor frisser en minder vol.