Kokos Bacon (Baconut)

Kokos Bacon (Baconut)

Bacon gemaakt van kokosschilvers, vegetarisch en vega. Bacon is een van mijn favoriete ingrediënten. Je kunt het bijna overal bij en in eten (stamppot, pannenkoeken, carbonara, salades, gebakken eieren met, enz.) De discussie of spek slecht of juist goed is ga ik niet voeren omdat het altijd een welles-nietes verhaal wordt. Bovendien heb ik het “gevoel” dat het slecht is. Dat komt door mijn opvoeding, net als bij calorieën en mayo. Dus op zoek naar een vervanger. Ik kom na het bekijken van veel recepten en veel experimenteren en weglaten uit op dit recept. Zie ook de andere vega bacon blogs!

Kokos bacon

per 50 gr ongezoete kokosschilvers

1 el tamari of sojasaus

1/2 el ahornsiroop

1 el (appelcider) azijn

2 tl gerookte paprikapoeder

1 tl neutrale olie

Opmerkingen:

  1. Heb je liquid smoke (vloeibaar rookaroma) dan doe je daar een tl van bij. Het is geen “moeten” maar het helpt bij het verkrijgen van het bacon effect. Zie ingrediënt uitgelicht onderaan dit artikel.
  2. Tamari is een sojasaus zonder gluten. Zie ingrediënt uitgelicht onderaan dit artikel.

Bereiding

Alles, behalve de kokos, goed door elkaar mengen in een kommetje.

Kokos Bacon (Baconut)

Neem 100 gr kokosschilfers, ongezoet, doop deze in de marinade en leg op bakpapier 15 minuten in de voorverwarmde oven van 150 graden. Elke vijf minuten even draaien en zorg dat het niet aanbrand!

Daarna laten afkoelen, de baconut (van Coconuts bacon) blijft twee weken goed.

Is het vegetarisch, ja hoor. Is het Vega, ja zeker!

Ingrediënt uitgelicht:

Liquid smoke

In Nederland wordt het “vloeibaar rookaroma” genoemd. In feite destilleer je de rook van schoon brandend hout (bijvoorbeeld hickory) door de rook in een destilleer kolom af te laten koelen en het als water in het flesje druppelt. En omdat alles wordt gefilterd is het goedje niet schadelijk of ongezond mits er niets aan wordt toegevoegd. Colgin is een bekend merk en in de supermakt en on-line in Nederland te krijgen.

Tamari

Tamari is een sojasaus die bereid wordt zonder gebruik te maken van geroosterde tarwe (derhalve glutenvrij). Het smaakt minder zoetig en meer Umami dan de normale sojasaus. Ligt bij je favoriete supermarkt in de schappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s