Foodtrends 2018

Wat is een foodtrend?

Even heel simpel, een foodtrend is een verandering die op lange termijn doorzet. Neem de koude eerste persing van olijfolie even als voorbeeld van zo’n trend. Ik denk dat het in de jaren tachtig werd geïntroduceerd en ook gecommuniceerd. In de jaren 90 was het overal verkrijgbaar in de supermarkt, en nu moet je bij wijze van spreken moeite doen om een “gewone” olijfolie te kopen, het is zo normaal geworden dat niemand er meer bij stilstaat. Maar wat nu waarschijnlijk gaat doorzetten is de verkoop van speciale fruitige mooie olijfolies (en azijn) voor erbij, te gebruiken voor dressings, marinades en bijvoorbeeld in een mooie pesto.

Tegenstrijdige belangen

Qua culinair gedrag zitten we “gevangen” tussen twee tegenstrijdige trends die tegelijkertijd plaatsvinden en elkaar zouden kunnen bijten. De ene kant van ons gedrag gaat terug naar het ambachtelijke en het gebruik van lokale (verse) producten, de andere is de enorme behoefte aan effectief produceren van voedsel om de wereld te voeden, de industrialisering van voedsel. Dus het ambachtelijke brood gaat bestaan naast het verwerken van insecten in voedsel en het 3D printen van maaltijden.

De trends die naar mijn mening gaan doorzetten in 2018

Gezond van dichtbij

Gezond eten met lokale bijna seizoen gebonden producten. Ik denk dat het doorzet omdat eigenlijk iedereen er op inspeelt. De supermarkten liggen ineens vol met “gezonde” producten en er wordt meer aandacht besteed aan de communicatie op de etiketten. Overal liggen biologische streekproducten op de wekelijkse markt in de stad. Restaurants gaan voor gezonde concepten. Kookboeken over gezond eten, maar ook steeds meer vegan (plantaardig dus). We gaan naar de regel 80% groente en 20% vlees of vis. Thuis gaan we koolhydraten vervangen met groente door de spinelli. Pasta van courgette of wortel. Rijst van bloemkool en nu ook nog eens verpakt en wel in de supermarkt verkrijgbaar. Suiker is fout en gaat volgens mij volledig in de ban. En misschien dat dit jaar het gebruik van de miracle bes gaat doorzetten. Een hapje van deze bes maakt zuur zoet van smaak, dus geschikt voor suikervrije desserts.

Eenvoud en smaak

Bekende chef-koks maken recepten met 5 ingrediënten of minder. Foodbloggers verzinnen moderne recepten met minder ingrediënten. Maar het mag niet ten koste van de smaak gaan. Alles moet hoog op smaak, maar niet persé met zout en met meer aandacht voor de vijfde smaak Umami. Gerookt raakt in zwang en ik denk dat het ingrediënt vloeibare rookaroma (liquid smoke) dit jaar in de supermarkten komt. Ook restaurants doen mee met kleinere menu’s. Elk gerecht dezelfde prijs en derhalve geen voorgerechten en hoofdgerechten meer. Simpel (gratis) water bij de maaltijd. Eenvoudige maaltijden met weinig bijgerechten. Er is een trend om de porties te verkleinen in restaurants maar de klant kan wel (gratis) om meer van de bijgerechten vragen, of je kunt zelf bepalen wat je erbij wil eten door, tegen betaling, te kiezen uit een lijstje bijgerechten. Bij deze eenvoud past ook het tegengaan van verspilling en het eten van lelijke groentes, mits het smaak heeft. Ik zie ook een opkomst van chilipepers in Nederland, als dat doorzet dan krijgen we een veel groter assortiment in soorten in de supermarkten. Deze smaak trend zet zich ook door in de bierindustrie, steeds meer kleine bierbrouwerijen bieden zeer goede smaken aan en het zal niet lang meer duren of elk restaurant schenkt lokale bieren gebrouwen in de directe omgeving vermeld op de aparte bier en wijn kaart.

Sjoemel verpakking

Wat ik ook zie als een trend is het aan de kaak stellen van onze producten en vooral de suggestie van de verpakking ten opzichte van de werkelijke inhoud. Grote aardbeien op een product dat maar 0,1% aardbeien bevat. Truffelolie zonder truffel enz.

We beginnen ons als consument steeds meer te ergeren aan de opzettelijke misleiding en het bewust manipuleren van de communicatie over onze voeding geproduceerd door de grote fabrikanten. Verschillende TV programma’s onderzoeken door kijkers gesignaleerde eigenaardigheden en dat zijn er nogal wat. Ook consumenten organisaties testen voedsel en kijken naar etiketten, de resultaten worden duidelijk en helder naar de consument toe gecommuniceerd in de vorm van publicatie van de resultaten in duidelijk geschreven artikelen. En ik voorzie dat daardoor de kennis van de Nederlander gaat toenemen en daardoor de vraag naar “echte” producten met als gevolg dat de fabrikanten steeds betere producten gaan aanbieden om aan die vraag te voldoen. We vragen om echte room, echt volkoren, echte mozzarella en echte biologische producten. Maar ook om producten met minder suiker en zout, gezonder en als het kan ook van dichtbij, maar wel met smaak!

Vintage

Als ik kijk naar de reacties op mijn foodblog dan lijkt het alsof er een trend gaat ontstaan wat ik maar even “oma’s keuken” noem. Ineens is iedereen geïnteresseerd in appeltaart, draadjesvlees, huzarensalade, erwtensoep, enz. En niet alleen thuis, maar ook in restaurants, vele gerechten worden in een “gezonder” jasje gehesen en gewoon op de kaart gezet. Ik ben daar erg blij mee want het stimuleert ook nog eens ons gezamenlijk besef dat er ook in Nederland een keuken bestaat om trots op te zijn! Dat combineert goed met de lokale biertjes en de opkomst van de Nederlandse wijn en de, al dan niet, professionele moestuin. Dit geldt ook voor de, vaak in boeken apart vermelde, tweede Hollandse keuken, de Chinees. Ineens is het helemaal in om alle Oma’s te vragen hoe ze Rendang, Saté, Nasi Goreng Speciaal en andere naar Nederland gebrachte gerechten eigenlijk maken. Ook de supermarkten staan vol met boemboems tussen de kroepoek en de gebakken uitjes en kokos. Ja, mij heb je daarmee en de grote Aziatische supermarkten van tegenwoordig in combinatie met Oma kookboeken zorgen voor een fikse herwaardering van de Holland-Indonesische en de Nederlandse keuken van vroeger.

Het beperkt zich niet tot de Hollandse keuken, ook Smørrebrød (Deens) komt weer terug door de groeiende populariteit van de Scandinavische keuken en ik zie ook steeds meer de Franse klassieker steak tartaar op het menu verschijnen, al dan niet met de optie om hem zelf op smaak te brengen.

Conclusie

Dit jaar wordt volgens mij een zeer belangrijk jaar omdat dit jaar mensen onomstotelijk voor zichzelf gaan vaststellen dat gezond en lekker eten hetgeen is waar ze om vragen. Er komt een besef dat ons koopgedrag wel degelijk bepaalt wat er in de supermarkten ligt en wat er op de etiketten staat! Ik hoop zelfs dat er een cultuur verandering gaat ontstaan binnen de grote voedingsproducenten om nu eens niet uit te gaan van misleiding maar meer naar eerlijke communicatie omdat ze zien dat de Nederlander deze producten dan ook koopt!

En wanneer wordt er op grote schaal wijn in blik verkocht? Makkelijk mee te nemen en te koelen. In Amerika is het een trend aan het worden in Californië! Wellicht iets voor 2019!