Tapas en Pinchos

Tapas en Pinchos

Tapas en Pintxos eet je in de kleine straatjes van San Sebastián, Spanje. In de zomer van 2016 heb ik de stoute wandelschoenen aangetrokken en samen met Coosje de Caminho del Norte gelopen.

Caminho del Norte gelopen. Tapas en Pinchos

De vele pelgrimstochten zijn beroemd in Spanje en ze eindigen allemaal in Santiago de Compostella waar de kathedraal staat waar St Jacob is begraven (ja, die van de St Jacobsschelp). De wat onbekendere Caminho langs de noordkust van Spanje is een wandeltocht van ongeveer 1000 km en wij hebben dat in 6 weken gelopen.

Tapas en Pinchos

De start was in San Sebastián, de culinaire hoofdstad van Baskenland. De Baskische naam van de deze stad is Donostia, en omdat het plan was om er ook een culinaire ontdekkingstocht van te maken is deze stad de perfecte start. Het oude centrum, met zijn mooie smalle straatjes zit propvol met Tapas bars waar hele vitrines vol staan met tapas en, wanneer er een stokje doorheen zit, met pintxos.

Hoe is de tapa ontstaan?

Tja, uiteraard zijn er weer vele verhalen, maar ik vind het altijd leuk om er een persoon aan te verbinden. In dit geval is dat Koning Alfonso X El Sabio ook wel de wijze genoemd (1221 – 1284). In het zuiden van Spanje (heel belangrijk voor de discussie), in het dorpje Ventorillo del Chato nam Alfonso een wijs besluit door op een winderige dag op een terrasje uit te rusten. Hij bestelde een glas sherry en kreeg dat met een dekseltje (tapa) van ham om te voorkomen dat er zand in waaide. De koning bestelde een tweede glas en vroeg er weer een tapa bij. Een culinaire revolutie was geboren.

Nogmaals er zijn vele varianten van deze legende, maar deze zie je veel op de Spaanse websites!

Tapas en Pinchos

Wat is een tapa?

De moderne tapa cultuur is eigenlijk ontstaan door een aantal ingrediënten die ervoor zorgen dat een voedseltrend over de hele wereld zeer populair kan worden. Het is gezellig om het met meerdere mensen te eten, het zijn kleine hapjes die je met de hand kunt eten, het is heel mooi om te zien vanwege de verse ingrediënten en kleurrijke opmaak, en niet in de laatste plaats je kun van alles tapas maken dus is er altijd lekker eten voor elke smaak!

Tapas en Pinchos

Wat is een Pintxo?

Dat is de Baskische naam voor een Pincho en dat betekent “prikker”. In San Sebastián zie je bijna alleen Pintxo’s en door de prikker is het makkelijk eten plus je kunt, samen met de eigenaar, bijhouden hoeveel je eet want dat is in de kleine pintxo bars een soepele samenwerking gebaseerd op wederzijds vertrouwen!

De Gilda

De oudste Pintxo in San Sebastián heeft een naam, Gilda!

De kok Blas Vallés opende in 1942 zijn bar Casa Vallés en serveerde groene olijven, groene pepers (ingemaakt) en ansjovis als aperitief bij de wijn. Joaquín Aranburu hoorde bij het meubilair en begon de drie ingrediënten op een prikkertje te doen om het als combinatie te eten. Hij noemde zijn vondst naar Rita Hayworth in de film Gilda (1946), “verde, salado y picante” wat als onderliggende betekenis zoiets als “ondeugend, sexy en pittig” betekent. Het sloeg aan en het gerecht werd definitief op de kaart gezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s