Recensie: Keraton Damai Den Haag

Keraton Damai Den Haag

Keraton Damai in Den Haag, Groot Hertoginnelaan 57, 2517 EC Den Haag

Op loopafstand van het Gemeentemuseum in Den Haag, in een “gewoon” huis aan de Groot Hertoginnelaan, zit sinds 1992 het Javaanse paleis van de vrede (Keraton Damai) van eigenaresse en chef-kok Jostiningdyah Jodjana. De voordeur brengt je naar de kapstok in de hal en links zit de ingang naar de woonkamer die met enkele simpele ingrepen omgetoverd is in een heus Javaans restaurant met ongeveer 10 tafels. Tja, ik hou daarvan, knus, gezellig en warm.

Keraton Damai Den Haag
recensie november 2018

Dit restaurant heeft goede reviews on-line en is sinds 2016 opgenomen in Lekker (beste 500 restaurants van Nederland). Dat telt, want de concurrentie is groot in Den Haag! En, niet onbelangrijk, er wordt op zondag vanaf 12:30 ook lunch geserveerd, en dan is het gratis parkeren vlak voor de deur.

Even iets over de Javaanse keuken, deze is mild (dus niet echt pittig) en aan de zoete kant. De pittigste gerechten vind je in Oost-Java en ik denk dat Keraton Damai misschien iets meer Oost- Javaans is vanwege een aantal hetere gerechten in zijn rijsttafels (maar het blijft mild). Java is overwegend Islamitisch dus varkensvlees wordt niet zoveel gebruikt. Misschien leuk om te weten, maar de rijstafel is een Nederlandse uitvinding (kliekjesdag) en kun je in Indonesië dus alleen vinden in toeristische restaurants en in hotels!

Voor mij is bestellen in restaurants zoals Keraton Damai heel eenvoudig, ik neem altijd de meest uitgebreide rijstafel en meestal heeft die de naam van het restaurant, de handtekening dus. Ook hier, lekker de Keraton Damai rijsttafel besteld met witte rijst en mie (bijbetalen) voor € 27, – per persoon. De rijsttafels zijn niet uitgebreid in de zin van veel gerechten, iets compacter lijkt het, dan bij de concurrentie met meer accent op de hoofdgerechten. Dat bevalt goed, het is overzichtelijker en het verhoogt de kans dat je de rijsttafel ook daadwerkelijk helemaal op eet!

De aardige bediening komt na binnenkomst meteen het menu brengen en we bestellen Bintang bier, zeg maar het bier wat Heineken in Indonesië op de kaart heeft gezet. Het is iets zoeter dan Heineken, en het past goed bij Aziatisch eten.

De rijstafel wordt overzichtelijk op de warmhouders geplaatst en past op de tafel. De sate Kamping (lamsvlees, oorspronkelijk is het geitenvlees) wordt meteen op je bord geserveerd met de ketjap, want anders zou het vlees taai kunnen worden. Daarna de uitleg van alle gerechtjes en dan kan het eten beginnen. Opvallend is het gerecht Oseng-oseng (roerbak) Daun Papaya (jonge papaya bladen). Het heeft een unieke ietwat bittere smaak en wordt uitsluitend gegeten met gekookte witte rijst om de smaak niet te beïnvloeden. Volgens de dochter van de eigenaren wordt het maar in twee restaurants geserveerd in Nederland! Sambal (inderdaad mild en zoetig) wordt netjes op tafel gezet nadat we het hebben besteld en verschijnt niet op de rekening.

Keraton Damai Den Haag

De smaken zijn goed, ik was blij met de Gado Gado en de Rendang (zacht rundvlees in kokossaus). We kregen het niet op (we mochten alles meenemen als we dat wilden, ik vind de “doggy bag service” altijd een goede!).

Keraton Damai Den Haag

Geen plek meer voor toetjes, wel wordt er Rambutan geserveerd (een soort lychee), lekker fris! De koffie en de bijbehorende drankjes zijn zeer vriendelijk geprijsd. Calvados, Armagnac en Cognac voor € 5,- per glas heb ik niet veel gezien, en een flinke hoeveelheid, dus veel meer dan een nat gemaakt glas!

Voor mensen die van pittig Indonesisch eten houden of zelf uit Java komen is het wellicht iets te “Hollands” maar wij vinden de prijs/kwaliteit heel behoorlijk. En, nogmaals, de bediening is bijzonder prettig. Dus 4 uit 5 Culiflowers.

Drankje uitgelicht:

Bintang bier

Keraton Damai Den Haag

Tijdens onze koloniale tijd werd in Soerabaja in 1929 de Bintang brouwerij gebouwd. In 1949, dus na de onafhankelijkheid van Indonesië, werd de brouwerij omgedoopt tot “Heinekens Indonesische Brouwerij Maatschappij”. Daarna nationaliseerde de Indonesische regering de brouwerij in 1957 en nam de leiding van de Nederlanders over. Tien jaar later, dus in 1967, nam het Heineken concern het roer weer over en zette Bintang bier op de kaart onder de naam “Multi Bintang Indonesia”. In 2011 won Bintang een gouden medaille tijdens de Brewing Industry International Awards in de categorie 3,8%-4,7% alcohol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s