Spinazie: de groente met spierballen!

Spinazie

De spinazie spierballen van dit toch wel in Nederland ingeburgerde krachtvoer zit hem in de vitamines en de mineralen. 52 mg vitamine C, 3,5 mg ijzer, 120 mg calcium, 650 mg kalium, 45 mg magnesium per 100 gr rauwe spinazie en dat is maar 50 gr geslonken blaadjes. Je kunt er lekkere gerechten van maken.

Spinazie, what is there in a name?

De oudste tekst waar spinazie in voorkomt is gevonden in China rond 600 na Christus en geeft aan dat het via Nepal het land ingekomen is. De naam van de groente in het chinees is poh ts’ai (波斯菜) wat Perzische groente betekent. Mooi, dan weten we meteen waar de groente vandaan komt! Ook de Arabieren haalden de spinazie uit Perzië (het huidige Iran en omstreken) en noemen het isbinah en in Perzië heet deze groente esfenaj. Van oudsher heeft deze groente altijd stekels gehad (Latijn voor stekel is spina) maar nu zijn er mildere soorten in omloop, een ervan is de zachte veldspinazie. De wetenschappelijke naam is Spinacia Oleracea van de amarantenfamilie (Amaranthaceae).

Spinazie fabels

Hardnekkig, maar NIET waar, is het verhaaltje van vroeger dat je spinazie niet meer opnieuw mag opwarmen vanwege de bacteriën die het in de spinazie aanwezige nitraat om zouden zetten in nitriet. Wat een verdriet! Op zich was het waar in de wereld zonder koelkasten, dus de moderne oplossing is om de overgebleven spinazie snel te laten afkoelen en niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren, alvorens het opnieuw op te warmen.

Een ander verhaal met een luchtje is dat vis niet met spinazie gecombineerd mag worden. Een oud onderzoek gaf aan dat nitraat omgezet in nitriet in combinatie met vis en schaaldieren de ongezonde stof nitrosamines zou vormen. Het voedingscentrum heeft ook dit verhaal ontkracht en zegt nu: “Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week.”

Je tanden worden stroef na het eten van spinazie. Dat is waar! Het oxaalzuur reageert snel op calcium en dus op je tanden. Maar het is niet slecht voor het gebit. Een beetje room of melk tijdens het koken voorkomt dit effect of je serveert spinazie met een gekookt eitje zoals dat in de goede oude tijd standaard was bij oma thuis.

Popeye

In 1870 heeft de Duitse scheikundige Erich von Wolf onderzocht hoeveel ijzer er nu eigenlijk in spinazie zit. Bij het overschrijven van de resultaten heeft Erich per ongeluk de komma verkeerd gezet en zo kwam in de wereld het verhaal dat spinazie 35 mg per 100 gr bevat in plaats van 3,5 mg. Pas in 1937 werd deze fout ontdekt maar toen was het al te laat. Mensen denken nog steeds dat spinazie veel meer ijzer bevat dan andere groentes. Maar veldsla, tuinbonen en vooral peterselie bevatten hetzelfde of veel meer ijzer. Elzie Crisler Segar, de bedenker van Popeye, liet de zeeman spinazie eten (1929) vanwege de verkeerde aanname dat spinazie heel veel ijzer bevat. De spinazie consumptie ging in America met wel 30% omhoog! En zoals wij in Nederland zeggen “Ga zo door en je zult spinazie eten”!