Vegetarische Hotdog: de knakwortel, een (vegan) knakworst

Vegetarische Hotdog

Knakwortel, een vegetarische knakworst! Iedereen die mijn blog een beetje volgt weet dat ik niet vegetarisch ben maar wel blogs schrijf over nieuwe vegetarische producten en in het bijzonder veganistische oplossingen zoals bijvoorbeeld mijn blog over aquafaba, vega bacon en nog veel meer. Deze blog beantwoord de vraag, of je wortel lust? Of beter gezegd, ken je al de relatief nieuwe knakwortel? Een vegetarische (veganistische) vervanger van de Amerikaanse hot dog uit Nederland.

Vegetarische Hotdog

Knakwortel: het verhaal van jonge Nederlandse ondernemers met doorzettingsvermogen!

Het emotionele verhaal achter de knakwortel leest als een romcom en is marketing technisch gezien zeer geslaagd. Een meisje van begin twintig (Valerie Bos) is vegetariër maar houdt helemaal niet van groente. Maar haar vriendje (Koen Kaljee) is juist een groente liefhebber en kan nog koken ook. Gelukkig is gezond eten niet altijd het doel, dus ging Koen voor zijn liefje wortels garen in een, ik moet eerlijk zeggen, heerlijke marinade en serveerde dat als een hot dog met gebakken uitjes, mayo, ketchup, augurk en, zo stel ik me dat voor, kaas. Groot succes bij Valerie maar ook in de vriendenkring. Dus dat werd uitdelen geblazen op diverse festivals om de wortel te testen. Succes! Daarna naar de Albert Heijn Product Pitch in de zomer van 2018, dat was even peentjes zweten maar de prijs werd gewonnen. Nou kijkt AH niet op een bos wortelen dus wordt er 125.000 euro uitbetaald voor verdere ontwikkeling en wat schapruimte in de supermarkt bij Appie. Het ligt ook bij Hanos en ik hoop dat het Nederland gaat veroveren.

Is de knakwortel nieuw?

De wortel wordt gemarineerd en vacuüm gekookt (sous vide). Dat bestaat al heel lang. De Carrot Hot Dog is ook al lang bekend en er zijn vele recepten. Maar toch, en dat is wat ik zo belangrijk vindt in het nieuwe duurzame eten, het zijn toch weer nieuwe ondernemers die een bestaand idee als eerste in de markt zetten als voedsel product van duurzaamheid en innovatie. Ik hoop dat het aanslaat!

Kunnen we de knakwortel ook zelf maken?

Natuurlijk, het product valt of staat met de marinade dus daar moet je een beetje naar eigen smaak mee experimenteren. Zie dit recept voor 4 carrot dogs als een leidraad en niet als een diep gewortelde traditie.

Ingrediënten

4 wortels die mooi in een hot dog broodje passen, eventueel bijsnijden. Paarse wortelen geven een beter resultaat.

4 hot dog broodjes

Voor de marinade:

75 ml (appelcider) azijn (sherry azijn is ook lekker)

50 ml water

1 el sesam olie

2 el tamari of soya saus

1 teentje knoflook fijngeperst

Scheutje “liquid smoke”

2 tl gerookte paprikapoeder

Vers gemalen zwarte peper

Eventueel een snufje zout

Opmerkingen:

  1. Heb je “liquid smoke” (vloeibaar rookaroma) dan doe je daar een tl van bij. Het is geen “moeten” maar het helpt bij het verkrijgen van het BBQ effect. Zie ingrediënt uitgelicht onderaan dit artikel.

  2. Tamari is een sojasaus zonder gluten. Zie ingrediënt uitgelicht onderaan dit artikel.

Bereiding

Kook de wortels tien minuten op laag vuur in kokend water. Als je er met je vork in prikt moet de wortel nog stevig aanvoelen.

Doe daarna alle ingrediënten voor de marinade in een afsluitbaar bakje met de afgekoelde wortels. Laat minimaal 5 uur in de ijskast marineren, maar voor een sterkere (Umami) smaak kun je het beter een nachtje in de koelkast zetten.

Serveren

Als een hot dog! Ik maak er ook altijd bacarro (wortel bacon) bij. Verder natuurlijk de klassieke toppings, mayo, ketchup, mosterd, gebakken ui, en natuurlijk, jalapeños!

Liquid smoke

iedereen hoort een engeltje in de keuken te hebben

In Nederland wordt het “vloeibaar rookaroma” genoemd. In feite destilleer je de rook van schoon brandend hout (bijvoorbeeld hickory) door de rook in een destilleer kolom af te laten koelen en het als water in het flesje druppelt. En omdat alles wordt gefilterd is het goedje niet schadelijk of ongezond mits er niets aan wordt toegevoegd. Colgin is een bekend merk en in AH en on-line in Nederland te verkrijgen.

Tamari

Tamari is een sojasaus die bereid wordt zonder gebruik te maken van geroosterde tarwe (derhalve glutenvrij). Het smaakt minder zoetig en meer Umami dan de normale sojasaus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s