Spinazie à la crème

Spinazie à la crème is een oer-Hollands gerecht, gewoon uit de diepvries met vissticks! Maar zelf maken met verse spinazie is wel zo lekker.

Verse spinazie à la crème (4 personen)

1,5 kg verse gewassen spinazie

4 el gezouten roomboter

1 grote witte ui, in dobbelsteentjes gesneden

2 teentjes knoflook, uitgeperst

150 ml slagroom

50 gr Parmezaanse kaas (optioneel)

1/2 tl nootmuskaat

Bereiding

Stoom de spinazie in een vergiet op een pan met kokend water tot de spinazie geslonken is (ongeveer 5-7 minuten). Pers al het water er zoveel mogelijk uit en hak de spinazie in kleine stukjes of maal het fijn in een keukenmachine.

Zo en nu de saus. Smelt de boter in de pan en fruit de gesnipperde ui met de uitgeperste knoflook totdat het zacht en glazig is. Dan de slagroom in de pan en laat dat ongeveer 5 minuten inkoken. Gooi de Parmezaanse kaas erdoor en roer tot er een mooie saus is ontstaan. Haal de saus van het vuur en roer er de uitgeknepen spinazie doorheen. Op smaak brengen met de nootmuskaat. Meteen serveren.

Even iets meer over spinazie

De spierballen van dit toch wel in Nederland ingeburgerde krachtvoer zit hem in de vitamines en de mineralen. 52 mg vitamine C, 3,5 mg ijzer, 120 mg calcium, 650 mg kalium, 45 mg magnesium per 100 gr rauwe spinazie en dat is maar 50 gr geslonken blaadjes.

Spinazie fabels

Hardnekkig, maar NIET waar, is het verhaaltje van vroeger dat je spinazie niet meer opnieuw mag opwarmen vanwege de bacteriën die het in de spinazie aanwezige nitraat om zouden zetten in nitriet. Wat een verdriet! Op zich was het waar in de wereld zonder koelkasten, dus de moderne oplossing is om de overgebleven spinazie snel te laten afkoelen en niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren, alvorens het opnieuw op te warmen.

Popeye

In 1870 heeft de Duitse scheikundige Erich von Wolf onderzocht hoeveel ijzer er nu eigenlijk in spinazie zit. Bij het overschrijven van de resultaten heeft Erich per ongeluk de komma verkeerd gezet en zo kwam in de wereld het verhaal dat spinazie 35 mg per 100 gr bevat in plaats van 3,5 mg. Pas in 1937 werd deze fout ontdekt maar toen was het al te laat. Mensen denken nog steeds dat spinazie veel meer ijzer bevat dan andere groentes. Maar veldsla, tuinbonen en vooral peterselie bevatten hetzelfde of veel meer ijzer. Elzie Crisler Segar, de bedenker van Popeye, liet de zeeman spinazie eten (1929) vanwege de verkeerde aanname dat spinazie heel veel ijzer bevat. De spinazie consumptie ging in America met wel 30% omhoog! En zoals wij in Nederland zeggen “Ga zo door en je zult spinazie eten”!

Zie ook mijn algemene artikel over spinazie onder tag: informatie of spinazie

.