Komkommersoep, lekker warm!

Komkommersoep, lekker warm!

Komkommersoep wordt meestal koud gegeten, lekker in de zomer. Maar warme komkommersoep is eigenlijk veel lekkerder. En voor het gemak en de vitamientjes laat je de schil gewoon zitten en de zaadlijsten ook. Qua smaak zijn die kleine snoepkomkommertjes het beste (bevatten minder water) maar nogal prijzig in grotere hoeveelheden. Kommer en kwel dus! Maar deze soep is heel erg simpel te maken en verdient dus een plaatsje in de serie “appeltje-eitje”.

Ingrediënten voor 4 personen

2 komkommers, geraspt

1 witte ui of 2 sjalotjes, gesnipperd

1 teentje knoflook, fijngesneden

25 g roomboter

500 ml kippenbouillon (wil je het vegetarisch houden neem dan groentebouillon)

125 ml crème fraise (voor warm gebruik en schift niet)

versgemalen zwarte peper

zout

1 el verse dille (1 tl gedroogd) of munt of je favoriete groene kruid

Nodig: staafmixer of blender

Ook lekker met stukjes gerookte zalm of rauwe ham.

Kun je warm of koud eten. Blijft twee dagen goed in de ijskast.

Wil je deze soep serveren als hoofdgerecht, doe er dan Turks brood bij met gerookte zalm, dille en aioli.

Bereidingswijze

Doe de boter in een ruime steelpan, zachtjes verhitten en voeg de ui toe. Fruiten tot ze glazig zijn.

Komkommersoep, lekker warm!
mooie kleur!

Tijd voor de geraspte komkommer en de knoflook, laat ongeveer 5 minuten stoven. De keuken gaat geuren en nu weet je weer waarom je koken zo leuk vindt. Giet de bouillon erbij en laat de pan 15 minuten op laag vuur lekker pruttelen.

Komkommersoep, lekker warm!

Hop verse dille erbij en de staafmixer erin. Pureren. Ik hou ervan als er nog wat komkommer sliertjes in de soep zitten maar je kunt het natuurlijk ook helemaal glad maken door de mixer er wat langer in te laten. Voeg tijdens het mixen de crème fraise toe. Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper en eventueel wat zout. Klaar.

Ingrediënt uitgelicht

Komkommer

De komkommer is een plant en wordt vooral rauw in een salade gegeten. Men denkt dat de komkommer al ongeveer 1000 jaar voor onze jaartelling gekweekt werd. Deze plant behoort tot de soort Cucumis sativus. De vruchten van de gekweekte rassen die bij ons in de supermarkten liggen zijn meestal tussen de 35 en 40 cm met een diameter van ongeveer 5 cm. Het gewicht ligt tussen de 350 en 450 gram. In Engeland zie je veel minikomkommers, deze zijn 20 tot 30 cm lang. De snackkomkommers hebben een formaat tussen de 8 en 20 cm.

In wilde komkommer komt de bitterstof cucurbitacine C voor (moestuinen!!). Dodelijk voor de mens is 300mg/kg. Sinds 1950 is door de veredeling van de door ons gekweekte rassen de bitterstof geheel verdwenen.

Het woord “komkommertijd” is ontstaan door het feit dat het seizoen van de komkommer samen valt met het gebrek aan nieuws in de media.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s