Kip cacciatore

Kip cacciatore

Het Italiaanse gerecht kip cacciatore is heerlijk door zijn eenvoud en smaken. Van origine is het een Italiaans jagers gerecht uit de 14e tot de 16e eeuw dat snel gemaakt moest kunnen worden met konijn (of kip) en de ingrediënten die makkelijk te vers te plukken waren in het veld zoals tijm, rozemarijn, bosuien, paddenstoelen en wilde knoflook. Gewoon het vlees aanbraden, de smaak makers in de pot, onderdompelen in rode Chianti en dan maar laten sudderen. Eten in het veld met hompen brood.

Dus eigenlijk niet met tomaten want die waren toen nog niet bekend en zeker niet met bloem of dat soort fratsen. Gewoon simpel en een beetje ruig. Mijn recept is wel met een blik gepelde tomaten omdat ik dat lekker Italiaans vind, maar eigenlijk hoort dat dus niet!

Ingrediënten

1 kip van ongeveer 1 kg, (kipfilet mag ook of beter nog kippendijen)

1 witte ui in halve ringen gesneden

1 grote wortel in rondjes

1 prei in plakjes

100 gr kastanjechampignons in schijfjes

2 plakjes pancetta in stukjes gesneden

3 teentjes knoflook in dunne plakjes gesneden

1 takje verse rozemarijn, naaldjes eraf en zeer fijn snijden.

250 ml Chianti of een andere rode, liefst Italiaanse wijn

1 blik gepelde tomaat (400 gr)

Bosje peterselie, fijngesneden

Olijfolie

Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding

Snij, indien nodig, de kip in stukken en laat voor de smaak het vel aan de kip.

Kip cacciatore

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en braad daarin de stukken in 10 minuten mooi bruin. Nu de gesneden ui, wortel, prei en de champignons in een ruime pan samen met de pancetta, knoflook, en de rozemarijn. Wat peper en zout erbij en nu al roerend fruiten voor 5 minuten.

Kip cacciatore

Leg de kip ook in de pa. Tijd voor de wijn (neem zelf ook een glaasje) en laat het een tijdje verdampen. Voeg de tomaten toe, draai het vuur lager en doe een deksel op de pan. Minimaal 30 minuten (een uur is dus beter) laten sudderen totdat de kip zo van zijn botjes afvalt. Vergeet niet zo nu en dan te kijken, als de cacciatore te droog wordt doe er wat water of bouillon bij. Op het laatste moment de peterselie erdoor en serveren met knapperige warme ciabatta, polenta of aardappelpuree.

Kip cacciatore

Weetjes

  • 15 oktober is nationale kip cacciatore dag
  • Cacciatore worstjes bestaan ook, lekker aan je broeksriem tijden het jagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s