Shakshuka (Arabische eieren)

Shaksuka (Arabisch: شكشوكة‎‎) betekent zoiets als “alles door elkaar gehusseld” in een Tunesisch dialect. Het is een Arabisch gerecht dat heel langzaam de wereld aan het veroveren is omdat het zo simpel te maken is, heel erg lekker is, en het als recept verscheen in het kookboek Plenty van Ottolenghi en iemand zo brutaal was om te zeggen dat het nog beter was dan het Mexicaanse Huevos Rancheros. Een food trend dus! En het is vegetarisch.

Ik hou het er maar even op dat een zeer exotisch vegetarisch gerecht dat simpel te bereiden is altijd, in de huidige culinaire tijd van eenvoud, smaak en gezonde ingrediënten, een zekere aantrekkingskracht heeft op westerse mensen.

Simpel is het gerecht zeker, paprika, tomaten, uien en eieren op smaak gebracht met komijn, paprikapoeder en wat rode pepers. Maar dit gerecht is bekend door de gehele Arabische wereld met vele varianten, het maakt dus niet uit wat je doet als het maar lekker is.

Zelf maak ik het met zo min mogelijk ingrediënten maar zorg voor een goede kwaliteit van de eieren, de knoflook en de tomaten (dus meestal gepelde tomaten uit blik)!

Ingrediënten

Lekkere olijfolie

2 witte uien, fijngesneden

2 rode paprika, in blokjes gesneden

1 blik gepelde tomaten uit blik, in stukken gesneden.

2 teentjes knoflook, fijngesneden

1 chili peper heel klein gesneden

1 tl paprika poeder

1/2 tl komijn poeder

1 tl bruine suiker of honing

4 verse eieren

Verse peterselie voor het serveren

Versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding

Neem je favoriete koekenpan en zet hem op laag vuur met een beetje olijfolie erin. Fruit het ui en voeg de knoflook toe. Gewoon zachtjes laten sudderen. Voeg nu alles toe halve de 4 kakelverse eieren. Rustig op laag vuur laten sudderen en soms goed door elkaar husselen want het is tenslotte een shakshuka! Maak vier kuiltjes in het mengsel en breek in elk kuiltje een ei. Beetje peper en zout op elk ei. Deksel erop en laat het eiwit stollen, neem de tijd.

Als het klaar is strooi de peterselie erover en serveer het gerecht met lekker knapperig brood uit de oven. Gewoon de pan op tafel en je hebt het beste ontbijt ooit. Kan natuurlijk ook als lunch, avondeten, na het uitgaan enz.