Fideuà, recept en oorsprong

Fideuà, recept en oorsprong

Fideuà komt uit Spanje. Maar hoe zijn we eigenlijk aan Fideuà gekomen. Lees en huiver. In het begin van de vorige eeuw, zo rond 1915, was er een vissersbootje uit het Spaanse kustdorpje Gandia in Valencia, Santa Isabel genaamd. De kapitein “Maseta” had de leiding over zijn 6 vissers en zijn kok Gabriel Rodríguez Pastor met de toen tienjarige koksmaatje Joan Batiste Pascual bijgenaamd “Zabalo” tijdens de lange veelal nachtelijke vis trips.

Fideuà, recept en oorsprong
Maseta

Onze kapitein had een hele grote voorliefde voor paella en was helemaal niet te beroerd om veel meer dan zijn eerlijke hoeveelheid voedsel tot zich te nemen ten koste van zijn bemanning. De legende gaat dat Zabalo op het idee kwam om de rijst te vervangen door korte pasta (fideos) in de hoop dat de kapitein wat minder zou gaan eten. Niets was minder waar! Het gerecht werd zo lekker gevonden dat er ter plaatse een chauvinistische naam werd verzonnen, de geboorte op zee bij Gandia sprak tot de verbeelding en FIDEUÀ DE GANDIA werd op de kaart gezet, eerst alleen in Gandia, daarna in Valencia en later in heel Spanje. De eerste fideuà-wedstrijd in de stad Gandia werd in 1975 gehouden en is nu een van de culinaire hoogtepunten in het land.

Fideuà, recept en oorsprong

Niet romantische mensen beweren dat op een zeker moment tijdens het bereiden van de Paella de kok ineens tot de verschrikkelijke ontdekking kwam dat er geen rijst aan boord meer was. De kleine Pascual heeft toen de wel aanwezige pasta in kleine stukjes gebroken in de hoop dat het nog enigszins op rijst zou lijken.

Ok en nu naar de keuken. Ik heb gekozen voor een simpele bereiding met niet al te veel moeilijke ingrediënten. Maar in feite kun je elke mooie witvis met al je favoriete schaal- en schelpdieren combineren. Koop gewoon heel vers in en het kan niet mislukken. Ik hou van garnalen, mosselen en zeeduivel (zitten geen graten in). Maar onderstaande houdt ook rekening met de portemonnee. Uiteraard is zelf je visbouillon maken beter, maar nogmaals ik ga voor simpel.

Ingrediënten voor 4 personen

700 ml visbouillon (of 700ml water met 2 blokjes visbouillon)

500gr fideos voor fideuà (of dunne kleine elleboog macaroni, hol is het beste want die neemt de bouillon goed op)

100 ml droge witte wijn

400 gr kabeljauw of zeeduivel, in grote stukken gesneden

12 ongepelde Gamba’s

200 gr verse mosselen of voor het gemak 150 gr gekookte mosselen

2 teentjes knoflook heel fijn gesneden

1 rode ui in dunne halve ringen gesneden

1 blik gepelde tomaten, uitgelekt (die zijn in Nederland beter dan verse tomaat)

2 paprika’s (een gele en een rode) in reepjes gesneden

Snufje saffraan geweekt in lauwwarm water of paella kleurstof

1 el tomatenpuree

1 tl gerookt paprikapoeder

Handvol peterselie, grof gesneden

Peper (geen zout want de bouillon is al op smaak!)

Bereiding

Zo, nu even snel en simpel. Neem de grootste steelpan met anti aanbaklaag die in je bezit is (kan ook goed in een wok) en zet hem op het vuur. Fruit de ui en de knoflook 2 minuten in olijfolie, doe de paprika erbij en bak nog twee minuten. Tijd voor de tomaat en de tomatenpuree, even pruttelen en afblussen met de witte wijn.

Dit is een rustmomentje, schenk zelf ook een glaasje in en waai met je handen de geuren uit de pan naar je toe. Wow, dat ruikt lekker toch!

Nu paprikapoeder, de saffraan met weekvocht en ongeveer 200 ml bouillon in de pan. Voeg de pasta toe en vul de bouillon aan totdat de pasta onder staat. Nu 5 minuten koken en dan de kabeljauw erbij met de rest van de bouillon, na 3 minuten de mosselen. Breng op smaak met de versgemalen zwarte peper.

Intussen bak je de gamba’s lekker in een aparte pan met wat olijfolie en wat knoflook, niet te lang maar ze moeten mooi roze worden.

Als de pasta beetgaar is en de mosselen mooi open en al het vocht is opgenomen is het tijd om te serveren.

Serveren doe je in de pan! Met partjes citroen, verse peterselie en de Gamba’s er mooi opgelegd. Traditioneel kan er ook een klodder aioli bij maar dat geldt natuurlijk voor bijna alle Spaanse gerechten!

Fijn met wijn

Droge witte uit Spanje (cava mag ook!) of een lichte rode.

Variaties

Nogmaals, alles kan, net zoals met paella. Dus allerlei soorten vis, maar ook rivierkreeftjes, venusschelpen en andere schaaldieren. Traditioneel zit er ook inktvis in. Denk ook aan groente zoals doperwten en artisjokharten. Of vlees zoals kip of Spaanse worstjes. Maar je kunt het ook gewoon vegetarisch houden.

Fideuà, recept en oorsprong
paella Bilbao 2017