Nuoc Mam Cham (Vietnamese Saus)

Nuoc Mam Cham (Vietnamese Saus)

nước chấm is een algemene naam voor vietnamese dip sausen. Een hele bekende saus in deze categorie is de nước mắm chấm, in gewoon nederlands dus Nuoc Mam Cham waarin mắm saus betekent. Deze beroemde saus speelt met de smaken zoet (suiker), zuur (limoen of azijn), zout (vissaus) en pittig (Spaanse peper). Dit basis recept is dus een indicatie en je moet naar smaak de verhoudingen een beetje aanpassen om hem voor jezelf lekker te maken. Het worteltje hoort er niet bij maar in Hội An kreeg ik dat een keer op straat en ik hou van het knappertje in deze saus. Het gaat bij deze saus dus om de balans (lees deze blog) tussen de smaken. Daarom maak ik Nuoc Cham in twee etappes in plaats van alles bij elkaar te gooien. Eigenlijk introduceer ik een proefmoment voordat de vissaus erin gaat en een proefmoment voordat de knoflook en de chili erin gaan. Je kunt het met alles eten en dus ook als smaakmaker gebruiken in gerechten. Heerlijk bij geroosterd vlees, vis en garnalen.

Ingrediënten

100 ml water, verwarmd

30 gr fijne suiker

30 ml (2el) rijstazijn

30 ml (2el) verse limoensap

60 ml (4el) vissaus (Vietnam nuoc mam, Thai nam pla)

2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt

2 kleine pepertjes, fijngehakt en eventueel ontlijst

1 klein worteltje, fijn geraspt en uitgeknepen (optioneel)

Bereiding

Voeg bij het lauwe water de suiker, de limoensap en de rijstazijn toe. Roeren tot de suiker is opgelost. Dit mengsel moet dus al heerlijk zijn en in balans. Proef het en voeg toe wat je mist! Nu langzaam de vissaus erbij en blijf proeven totdat je hem lekker vindt. Te zuur? Probeer wat meer suiker. Te zout (dus teveel vissaus), doe wat meer zuur enz. Net zolang tot het goed is en schrijf op wat je hebt gedaan voor de volgende keer. Nu de knoflook, de pepers en eventueel de wortel erbij. Proef weer en pas aan indien nodig. Laat alles minimaal een uur marineren buiten de koelkast voor gebruik. Blijft een week goed.

Als je alles goed hebt opgeschreven of je vindt mijn recept al in balans dan kun je de volgende keer alles gewoon bij elkaar gooien natuurlijk.

Aanpassingen

Alleen limoensap en geen azijn maakt de saus wat heftiger.

Kokoswater in plaats van water geeft de saus een groter Aziatisch tintje

Vervang de chili met chili vlokken en week die in het warme water

Vervang de chili met knoflook-chili saus of sambal oelek

Er is ook vegetarische vissaus verkrijgbaar

Snij een klein beetje van het limoenvlees in stukjes en voeg toe aan de saus

Nuoc Mam Cham (Vietnamese Saus)
Hội An 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s