Vegan Bacon

Vegan Bacon

Bacon is een van mijn favoriete ingrediënten. Je kunt het bijna overal bij en in eten (stamppot, pannenkoeken, carbonara, salades, gebakken eieren met, enz.) De discussie of spek slecht of juist goed is ga ik niet voeren omdat het altijd een welles-nietes verhaal wordt. Bovendien heb ik het “gevoel” dat bacon slecht is, door mijn opvoeding. Net als calorieën en mayonaise.

Dus op zoek naar een gezonde vervanger. In Arabische landen, maar ook in Azië vind je veel vervangers zoals kokosnoot, wortel, tofu en paddenstoel met een bacon smaak. Dat laatste is belangrijk, de smaak! Het moet een marinade zijn waar je het medium in doopt en dan knapperig maakt in de oven. Deze marinade moet simpel zijn met “gewone” ingrediënten.

Na veel gedoe kom ik uit op deze basis maar zie het als basis want je kunt er natuurlijk altijd je eigen smaken aan toevoegen zoals knoflook- of uienpoeder.

Basis “bacon” marinade

1 el sojasaus of tamari

1 el ahornsiroop

1 el (appelcider) azijn

2 tl gerookte paprikapoeder

1 tl neutrale olie

Opmerkingen:

  1. Heb je liquid smoke (vloeibaar rookaroma) dan doe je daar een tl van bij. Het is geen “moeten” maar het helpt bij het verkrijgen van het bacon effect. Zie ingrediënt uitgelicht onderaan dit artikel.
  2. Tamari is een sojasaus zonder gluten. Zie ingrediënt uitgelicht onderaan dit artikel.

Bereiding

Alles goed door elkaar doen in een kommetje. En nu het medium! Kokosschilfers vind ik een wonder, dus laten we daarmee beginnen.

Kokos bacon

Neem 50 gr kokosschilfers, ongezoet, doop deze in de marinade en leg op bakpapier 15 minuten in de voorverwarmde oven van 150 graden. Elke vijf minuten even draaien en zorg dat het niet aanbrand! Daarna laten afkoelen, de baconut blijft twee weken goed.

Vegan Bacon

Wortel bacon

Schil 200 gr wortel (grote wortel) met de kaasschaaf (alleen Nederlanders kunnen dat ha ha) in dunne gelijke plakken. Doop de wortel in de marinade en leg op bakpapier 15 minuten in de voorverwarmde oven van 150 graden. Elke vijf minuten even draaien en zorg dat het niet aanbrand! Laten afkoelen, de wortel bacon blijft twee weken goed.

Vegan Bacon

Paddenstoelen bacon

Snij 100 gr paddenstoel (grote portobello) met de kaasschaaf in dunne gelijke plakken. Dompel de schijfjes in de marinade en leg op bakpapier 15 minuten in de voorverwarmde oven van 150 graden. Elke vijf minuten even draaien en zorg dat het niet aanbrand! Laten afkoelen, de paddenstoelen bacon blijft twee weken goed. Dit werkt ook goed met plakjes tofu.

Is het vegetarisch, ja hoor. Is het Vega, ja zeker!

Ingrediënten uitgelicht:

Liquid smoke

In Nederland wordt het “vloeibaar rookaroma” genoemd. In feite destilleer je de rook van schoon brandend hout (bijvoorbeeld hickory) door de rook in een destilleer kolom af te laten koelen en het als water in het flesje druppelt. En omdat alles wordt gefilterd is het goedje niet schadelijk of ongezond mits er niets aan wordt toegevoegd. Colgin is een bekend merk en in de supermarkt en on-line in Nederland te krijgen.

Tamari

Tamari is een sojasaus die bereid wordt zonder gebruik te maken van geroosterde tarwe (derhalve glutenvrij). Het smaakt minder zoetig en meer Umami dan de normale sojasaus. Gewoon in de supermarkt te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s