Chutney: Pompoen Chutney

Het is herfst dus er is weer volop pompoen in de winkel. Probeer eens deze pompoen chutney.

Ingrediënten

500 gr pompoen ontdaan van pitten en geschild, in kleine blokjes gesneden

2 rode uien gesnipperd

4 cm verse gember geraspt

2 rode pepers ontdaan van zaadlijsten en fijngesneden

75 gr witte suiker (of bruine basterd, of palm suiker)

250 ml appelciderazijn

30 gr rozijnen (sultana)

1 el Garam Masala

Sap en rasp van een mandarijn

Snufje kaneelpoeder (of kaneelstokje meekoken)

1 tlp zout

Bereiding

Doe alles behalve de mandarijnrasp in een pan en breng aan de kook. De bedoeling is dat je een mooie ietwat grove stroperige substantie krijgt. Wordt het te dik, doe er wat water bij en kook opnieuw wat in. Regelmatig roeren. 20 minuten is meestal genoeg, laat de mandarijnrasp de laatste 5 minuten meekoken. Appeltje eitje!

Bewaren

Laat alles afkoelen en bewaar in de koelkast (3 dagen) of doe het in goed afgesloten potjes (3 weken).

Steriliseer daarvoor een glazen pot door het 5 minuten in een oven van 100°C te zetten. Vul het potje tot maximaal 1 cm onder de rand. Zet tot gebruik op de bekende koele donkere plaats en in de ijskast op het moment dat je het hebt aangebroken. De smaak wordt beter naarmate het langer staat.

Eet het bij alles!

Waar komt Chutney vandaan?

Het gerecht komt uit India en de naam komt van het Hindi woord “chatni”. Van oorsprong is het met een zuur (azijn) en een zoet (suiker) ingekookt fruit met specerijen. De Engelsen hebben de chutney tezamen met de curries naar Engeland gebracht en verspreid over hun kolonies zoals Zuid Afrika en de Caribische eilanden. In de winkel was de eerst verkochte chutney een mango chutney gemaakt door Major Grey, een aardige niet bestaande Engelsman.

Wanneer eet je het?

Het is altijd verstandig om hete gerechten, zoals curries, te blussen met zoete of neutrale bijgerechten..

Tegenwoordig eet je ze gewoon wanneer je het lekker vindt! Dus bij vlees, op je sandwich, bij je salade en is ook lekker bij vis en gehaktballen. De klassiekers zijn natuurlijk als combinatie met een kaasplateaus, paté en curries.

.