Spruitjes

spruiten

Spruitjes, oftewel de spruit

Spruitkool behoort tot de familie van de kruisbloemen (Brassicaceae) en is een koolgewas (Brassica oleracea). Spruitjes groeien aan een ongeveer één meter hoge koolplant. Het zijn in feite forse blad okselknoppen die zich ontwikkelen tot minikooltjes. Elke plant telt ongeveer 25 à 30 minikooltjes die diep groen gekleurd zijn.

Spruitjes of spruitkool werd in 1821 voor het eerst geteeld in de omgeving van Brussel. Vanaf dat moment werd het in heel Europa in de winter veel gegeten. De naam waaronder de groente werd geteeld was Choux de Bruxelles. In het Engels heet de groente nog steeds Brussels Sprouts.

Wat is spruitjeslucht?

De beroemde Nederlandse spruitjeslucht ontstaat door de geur van de zwavelverbindingen (waterstofsulfide) die vrijkomen tijdens het (te lang) koken. Spruitkool neemt zwavel op uit de bodem waar ze groeien. Je kunt deze geur het beste voorkomen door de spruitjes korter dan 10 minuten te koken en door een scheutje melk of een ui aan het kookwater toe te voegen.

Spruitjeslucht staat nog steeds voor het burgerlijke en het bekrompen denken van de 50ger jaren.

Vanwege de verbetering van de rassen zijn in de loop der jaren de smaken van groente en fruit veranderd. Witlof en spruitjes zijn daardoor veel zachter gaan smaken in vergelijking met vroeger.

Waar komt de spruit vandaan?

Nederland produceert met zijn 85.000 ton de meeste spuitjes ter wereld (USA 35.000 ton). De bekendste spruiten teler van Nederland is Henk Angenent uit Woudbrugge, niet omdat hij spruitjes teelt maar omdat hij in 1997 de Elfstedentocht won. Een echte Hollandse held dus!

Tot slot, hoe uit zich een spruit?

Ze bevatten per 100 gram:

5 gr koolhydraten, 4 gr eiwit, 0,5 gram vet, 1 mg carotene, 0,12 mg vitamine B1, 0,12 mg vitamine B2, en nu de knaller, 150 mg vitamine C!

Kijk ook eens naar mijn recept van spruitjestaart.

spruiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s